Rat u DNS-u
77

Aćimović "ispada" iz Vijeća ministara zbog Božovića koji je osuđen za mobing

D. Be.
Mlađen Božović (Foto: ATV)
Mlađen Božović (Foto: ATV)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija nakon sjednice stranačkog Izvršnog komiteta je potvrdio pisanje portala Klix.ba o tome da se potpredsjednik DNS-a Nenad Nešić požalio SNSD-u jer je DNS dao podršku Drašku Aćimoviću za ministra za ljudska prava BiH.
"U ponedjeljak je došao prijedlog za gospodina Aćimovića. No danas smo dobili još jedna prijedlog koji je potpisao član DNS-a i njihov jedini poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Nenad Nešić, što mene dovodi u neugodnu situaciju", kazao je Tegeltija.

Kako saznajemo Nešić želi umjesto Aćimovića "progurati" Mlađena Božovića, koji se izjašnjava kao Crnogorac što zadovoljava kriteriju da dolazi iz reda Ostalih.

Tegeltija je, između redova, kazao kako očekuje da DNS donese ispravnu odluku koja će zadovoljiti i Nenada Nešića, jer je on dio "srpske reprezentacije na nivou BiH" i da se njegov glas ne smije izgubiti.

Da li je Nenad Nešić jači od lidera DNS-a Marka Pavića?

"Stav Izvršnog komiteta SNSD-a i mene je da očekujemo do ponedjeljka da DNS utvrdi jedinstven prijedlog za kandidata iz reda Ostalih koji bi uključivao i stav Nešića koji jedini gore ima pravo glasa. Mi želimo ići s jedinstvenim stavom u Predstavničkom domu BiH sa devet glasova koliko danas podržava nas. SNSD je uradio sve da imamo jedinstvenih glasova iz RS-a i pet glasova u Domu naroda. Kada smo pozvali opoziciju da budu dio zajedničke reprezentacije, oni su to odbili. Tako da danas imamo devet i gubitak bilo kojeg pojedinca za nas bi bio veliki gubitak", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Nenad Nešić (Foto: Siniša Pašalić/ RAS Srbija)
Nenad Nešić (Foto: Siniša Pašalić/ RAS Srbija)

Lider SNSD-a Milorad Dodik je također istog stava. On je kazao da RS ne smije biti podijeljena u Parlamentu BiH i da očekuje da će do ponedjeljka DNS riješiti to pitanje.

Lider DNS-a Marko Pavić rekao je danas za "Nezavisne novine" da Aćimović ostaje kandidat DNS-a za ministra za ljudska prava i izbjeglice jer su tako, kako kaže, odlučili organi stranke, te najavio da će DNS napustiti određeni broj funkcionera koji sebe, kako kaže, vide u nekom biznisu preko funkcija u stranci.

Inače, Nešićev kandidat Mlađen Božović, koji je preko noći postao prvi kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice, je široj javnosti poznat jer je nakon višegodišnje borbe izgubio spor na Sudu BiH nakon što ga je za mobing tužila Irina Lovrić. Ona je prva žena, zaštićeni prijavitelj korupcije koja je nakon višegodišnje borbe na Sudu BiH dobila presudu za mobing koji je nad njom vršio direktor Fonda za povratak upravo Mlađen Božović.

Kako je Božović maltretirao uposlenicu Lovrić?

Božović je tada obavljao funkciju direktora Fonda za povratak, a nakon što je Lovrić prijavila 2009. godine za korupciju u toj ustanovi, Božović je nad njom vršio mobing, a zabilježen je i fizički napad na Irinu. Božović je u to vrijeme bio kadar SNSD-a, a umjesto smjene Vijeće ministara BiH ga je "nagradilo" novim mandatom.

Nakon toga tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu 2015. godine protiv Mlađena Božovića.

On je optužen da je svojim odlukama, onemogućio provođenje tenderske procedure u skladu sa zakonom, pa je donošenjem odluka i izmjenom tenderske dokumentacije, zaključio nabavku sa jednim poduzećem iz Banja Luke, čime je omogućio pribavljanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 122.100 KM, te oštetio druga poduzeća koja su se prijavila na tender onemogućivši im pravo učešća u postupku javnih nabavki.

Optuženi Božović tereti se da je svjesnim kršenjem zakona i propuštanjem dužnog nadzora očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti u postupku javnih nabavki i na taj način teže povrijedio prava drugih a prilikom čega je nastupila imovinska šteta koja prelazi iznos od 10.000 KM, čime je počinio kazneno djelo nesavjestan rad u službi.