Ekološka katastrofa
35

Mještani Blažuja upozoravaju: Kanalizaciju iz kasarne u koju stižu migranti žele spojiti u potok

D. Be.
Radovi na priključenju kanalizacije u potok (Foto: D. S./Klix.ba)
Radovi na priključenju kanalizacije u potok (Foto: D. S./Klix.ba)
Mještani Blažuja kod nekadašnje kasarne nedaleko od Sarajeva, u kojoj se prije rata vršila popravka oružja, javili su se redakciji portala Klix.ba i poručili da ovom području prijeti ekološka katastrofa s obzirom na to da nadležni žele spojiti kanalizaciju iz kasarne u mali potok.
Ako se uzme u obzir da je lokalno stanovništvo u strahu od dolaska nekoliko stotina migranata iz Vučjaka u njihovo mirno mjesto, onda se može pretpostaviti kakav život trenutno vode mještani Blažuja.

Prema njihovim riječima, već nekoliko dana se iza kasarne radi na priključenju kanalizacije iz prostorija bivše kasarne u potok s Igmana. Ističu da nemaju ništa protiv migranata, ali da se mora misliti i na lokalno stanovništvo.

"Kasarna u kojoj je nekada boravilo maksimalno 50 osoba nema kanalizaciju. U objektu postoji septička jama, a sada žele priključiti kasarnu na potok, a u objektu će boraviti stotine ljudi. To je izvor zaraze za nas stanovnike koji ovdje živimo", rekla nam je ogorčena mještanka.

Stanovnici Blažuja koji imaju kuće oko kasarne nam kažu da su u nekoliko navrata pokušali razgovarati s nadležnima u Općini Ilidža i višim instancama u Kantonu Sarajevo, ali bezuspješno, jer im niko nije pružio priliku za sastanak.

Prije rata u ovom objektu je boravilo obično između 20 i 30 osoba koje su popravljale oružje za vojsku.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Ekipa portala Klix.ba jučer je posjetila kasarnu nedaleko od Sarajeva koja će uskoro postati novi migrantski kamp u koji će biti dovezeni stanovnici neuslovnog kampa Vučjak kod Bihaća. Ova vijest je istovremeno i uplašila lokalno stanovništvo.

Ograđeni objekat, prema onome što se vidi izvana, ne odaje dojam da bi se, kako je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao, u ovom roku mogli završiti građevinski radovi i tako osigurati migrantima privremeno mjesto boravka u toku zime.

"Već smo ušli u posjed te kasarne, potrebno je završiti adaptacije, građevinske radove i očekujem da će za 20 do mjesec dana početi primati prve migrante. Naš prioritet je da zatvorimo divlji kamp Vučjak", rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Kasarna Blažuj je samo šest kilometara udaljena od migrantskog centra Ušivak. Stanovnici ovog mjesta kažu kako su zabrinuti zbog problema s kojim se suočavaju stanovnici susjednih Hadžića.

Načelnik Ilidže Senaid Memić poručio je danas da je nemoguće raditi nešto na području te općine, a da ne postoji službena korespodencija s nadležnim za rješavanje ovog problema.

"Ni Vijeće ministara ni Vlada Federacije BiH se zvanično nisu obratile Općini Ilidža. Postoji dogovor općina iz Kantona Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo da smještaj migranata bude pod određenim uslovima i određenog kapaciteta disperziran na čitavom području Bosne i Hercegovine. Normalno je da će stanovništvo MZ Blažuj i drugih dijelova općine Ilidža negodovati i štititi se od loših posljedica mogućeg smještaja. Naš uslov za ovo je bio da se ne dozvoli haos, nego da se ljudski postupa uz apsolutnu kontrolu kretanja i ponašanja kao i stanja migranata", smatra Memić.