BiH u grupi E
19

Tok izvlačenja / U Bukureštu održan žrijeb za Euro 2020. godine

E. B.
U 18 sati počet će žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo u nogometu 2020. godine.

18:55 - Žrijeb je završen.

18:47 - BiH je saznala potencijalne protivnike, a to su Španija, Poljska i Švedska u grupi E.

18:30 - Počeo je žrijeb grupa, a one izgledaju ovako:

Grupa A: Turska, Italija, Vels i Švicarska Grupa B: Danska, Finska, Belgija i Rusija Grupa C: Holandija, Austrija, Ukrajina i pobjednik baraža D Grupa D: Engleska, Hrvatska, pobjednik baraža C i Češka Grupa E: Španija, Švedska, Poljska i pobjednik baraža B Grupa F: Pobjednik baraža A, Portugal, Francuska i Njemačka

18:29 - Uskoro će početi i žrijebanje grupa.

18:21 - Ricardo Carvalho i Joao Mario su donijeli pobjednički pehar.

18:15 - Šeširi izgledaju ovako:

Šešir 1: Italija, Belgija, Engleska, Njemačka, Ukrajina i Španija Šešir 2: Francuska, Poljska, Švicarska, Hrvatska, Nizozemska i Rusija Šešir 3: Portugal, Turska, Austrija, Danska, Švedska, Češka Šešir 4: Finska, Vels, pobjednik baraža A, pobjednik baraža B, pobjednik baraža C, pobjednik baraža D

Naša selekcija učestvuje u baražu B sa selekcijama Sjeverne Irske, Slovačke i Republike Irske.

18:10 - Publici se predstavio bukureštanski simfonijski orkestar.

18:00 - Počeo je službeni dio ceremonije izvlačenja grupa za Euro 2020.

Žrijeb će biti obavljen u Bukureštu, a u njemu će se naći i selekcija Bosne i Hercegovine.

Zmajevi će učestvovati u baražu Lige nacija B, a ukoliko savlada najprije Sjevernu Irsku u polufinalu, a potom i Slovačku ili Republiku Irsku u finalu, na Euru će igrati u grupi E sa selekcijom Španije.

Tako će Zmajevi danas u Bukureštu saznati i imena i preostala dva potencijalna protivnika na završnoj smotri najboljih evropskih reprezentacija.

Potencijalni protivnici već se znaju, to su iz drugog šešira reprezentacije Francuske, Poljske, Švicarske i Hrvatske. Iz trećeg šešira potencijalni protivnici su Portugal, Turska, Danska, Austrija, Švedska i Češka Republika.

Evropsko prvenstvo igrat će se od 12. juna do 12. jula, a domaćinstvo je podijelilo čak 12 država. U 12 gradova širom Evrope igrat će se utakmice grupne faze i osmine finala. Četvrtfinala će se igrati u St. Petersburg, Minhenu, Rimu i Bakuu, a polufinala i finale na Wembleyu u Londonu.

Plasman su kroz kvalifikacije izborile Belgija, Italija, Engleska, Njemačka, Španija, Ukrajina, Francuska, Poljska, Švicarska, Hrvatska, Holandija, Rusija, Portugal, Turska, Danska, Austrija, Švedska, Češka Republika, Vels i Finska.

Kroz baraž će priliku iz grupe A Lige nacija tražiti Bugarska, Mađarska, Island i Rumunija, iz grupe C Norveška, Srbija, Škotska i Izrael, te iz grupe D Gruzija, Bjelorusija, Sjeverna Makedonija i Kosovo.