Program reformi
2

Opozicija u RS-u nema dovoljno ruku da se upozna sa sadržajem misterioznog dokumenta

D. Be.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Dokument koji su jednoglasno usvojili članovi Predsjedništva BiH, a bit će poslan u NATO, i dalje je pod velom tajne. Spekulacije o sadržaju Programa reformi BiH sve su jače, a odgovora na brojna pitanja nema već peti dan.

Opozicija u RS-u već je najavila zahtjev za sjednicom na kojoj žele raspravljati o navedenom dokumentu odnosno tačno se upoznati s onim što su se Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić dogovorili poslati u Brisel.

Na sjednici Predsjedništva SDS-a odlučeno je da Klub poslanika te stranke u Narodnoj skupštini RS zatraži posebnu sjednicu posvećenu ovoj temi.

Prema Poslovniku Narodne skupštine, posebnu sjednicu može, između ostalih, zatražiti trećina poslanika. S obzirom da SDS sam nema trećinu poslanika u NSRS, jasno je da će za zahtjev za zakazivanje posebne sjednice biti potrebna podrška ostalih partija, prije svih opozicionih. To ne bi trebalo da bude problem, jer je i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak već pozvao lidera SNSD-a Milorada Dodika da hitno objavi sadržaj Programa reformi.

Dok opozicija "pjeni" i insistira da im se na uvid da kompletan sadržaj Programa reformi za to isto vrijeme vladajuća struktura slijepo vjeruje riječima Milorada Dodika tvrdeći da u dokumentu nema ništa sporno jer se nigdje ne planira članstvo BiH u NATO savezu te da je ispoštovana vojna neutralnost koja je izglasana u Narodnoj skupštini RS-a.

Iste zahtjeve ima i opozicija u FBiH, kao i svi parlamentarci koji nisu dio koalicije koja planira kreirati vlast na državnom nivou.

Dokument se sastoji od 25 stranica i trenutno se nalazi u zgradi Predsjedništva BiH.

Plan je da se Program reformi pošalje odmah nakon zvaničnog potvrđivanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara u Parlamentarnoj skupštini BiH, što bi se moglo dogoditi početkom decembra.

Predviđeno je da dokument preda Stalna misija BiH u NATO-u.