Nakon snimka
7

Vučić naredio istragu o mogućoj špijunskoj aferi: Rusi vrbuju Srbe?

A. D.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao je nalog Vojnobezbjednosnoj agenciji (VBA) da istraži moguću špijunsku aferu, u kojoj ruski špijuni vrbuju srbijanske agente, kazala je premijerka Ana Brnabić.
"Još nemamo sve podatke, ukoliko se ispostavi da je sve istina, onda će to biti ozbiljno pitanje i problem za nas", istakla je Brnabić.

Ovo je bila reakcija na snimak na kojem se navodno pripadnik Ruske obavještajne službe (GRU) sastaje sa srbijanskim agentom, koji je prema tvrdnji bugarskog istraživačkog novinara visokopozicionirani službenik i pritom mu daje mito.

Naglasila je i da je Vučić sazvao sastanak u svojstvu vrhovnog komandanta Vojske Srbije, na kojem će obavijestiti o rezultatima istrage i dodala da očekuje sve informacije tokom dana.

Na videosnimku je zabilježen trenutak sastanka dvojice muškaraca na jednom beogradskom parkingu, kao i odlazak do automobila. Prema pisanju i analizi novinara Bellingcat istraživačke platforme Christa Grozeva, na snimku se nalazi pukovnik Georgij Viktorović Kleban koji daje mito srbijanskom zvaničniku. Bitno je istaći da je Kleban radio ili radi za rusku ambasadu u Beogradu i da je pripadnik Ruske obavještajne službe (GRU).