Konstituirajuća sjednica
117

Članovima novog Nadzornog odbora RMU Banovići zabranili ulazak u direkciju

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Konstituirajuća sjednica novog Nadzornog odbora Rudnika uglja u Banovićima održava se pod otežavajućim okolnostima, s obzirom na novi članovi nadzora nisu mogli ući u direkciju rudnika.

Naime, za danas je u Banovićima zakazana konstituirajuća sjednica novog Nadzornog odbora koji čine Bego Birparić, Edin Kurtić i Antun Luburić.

Prvobitno održavanje sjednice je zakazano u prostorijama direkcije rudnika, međutim spomenute tri osobe u unutrašnje prostorije nisu mogle ući.

Kako im je rečeno, ovakva odluka je donesena po direktivi direktora RMU Banovići Mirsada Čergića koji je i sam potvrdio ovu informaciju uz obrazloženje da upravi nije upućena pismena obavjest o održavanju sjednice.

Zbog ovakvog poteza uprave članovi novog Nadzornog odbora su se zaputili na drugu lokaciji kako bi ovo tijelo bilo konstituisano.

Podsjetimo, nakon višemjesečnih previranja novi Nadzorni odbor RMU Banovići imenovan je 15. novembra u Sarajevu.

Federalna vlada koju predvodi Fadil Novalić iz Stranke demokratske akcije (SDA) prethodno je donijela odluku o razrješenju članova Nadzornog odbora kojim je predsjedavao Emin Haračić.

Ovakva odluka bila je iskra da uprava rudnika na čelu sa direktorom Muneverom Čergićem iz Pokreta demokratske akcije (PDA) javno počne govoriti o stanju u rudniku. Banovićki rudnik jedini nije u koncernu Elektroprivrede BiH, a tome se uz sinikat protive još i uprava te Općisnko vijeće.

Vlada Federacije BiH u rudniku ima 69,7 posto vlasničkog udjela.