O imenima za komisije
13

Radmanović: U Parlamentu BiH su povučeni potezi na štetu RS-a, zato smo promijenili mišljenje

A. D.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nebojša Radmanović, potpredsjednik SNSD-a, na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci pojasnio je zbog čega je tek jučer SNSD, skoro godinu nakon formiranja Parlamenta BiH u novom sastavu, predložio kandidate za parlamentarne komisije.
On je istaknuo da je to urađeno jer su četiri zastupnika iz SDS-a i PDP-a pokrenula izmjene poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koje su, kako je rekao, štetne po RS.

"SNSD je predložio jučer kandidate za komisije jer je naša procjena da se to treba uraditi, a i zbog procjene da je izmjena poslovnika na štetu RS. Poslovnik je regulisao procentualnu zastupljenost u radnim tijelima. On je specifičan i po nacionalnoj strukturi i po mehanizmima zaštite naroda. Ljudi koji su sada vlast mimo volje građana RS odlučili su se da djeluju protivno volji građana RS i da ostave nekome mimo te volje da upravlja Parlamentom", kazao je Radmanović.

Govoreći o tome zbog čega je SNSD čekao godinu da predloži svoje ljude u komisije, kazao je da se to ranije nije uradilo jer političke stranke iz FBiH nisu htjele formirati novo Vijeće ministara BiH.

"Sada se situacija promijenila jer bi stvari mogle ići na štetu RS-a. Čuli smo od predsjednika SDS-a da ima podršku 27 poslanika, a tu nema poslanika iz SNSD-a, DNS i Srpskog kluba. Dakle to su skoro svi iz FBiH. Zašto oni podržavaju to, a ne mi. Jednostavno, zato što je to na štetu RS", dodao je Radmanović.

On je rekao da je tačno da SNSD nije predložio ljude za komisije u Domu naroda, dodavši da će se to u narednom periodu desiti, ali da ne zna kada.