Priča bez kraja
213

Trinaest mjeseci nakon izbora Čović i Izetbegović sebi dali novi rok za rješenje krize

Er. M.
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović obratili su se javnosti nakon sastanka stranačkih delegacija, a na kojem je bilo govora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Čović je kazao da su SDA i HDZ BiH dogovorili da se otpočne proces traženja rješenja vezanih za izmjene izbornog zakonodavstva i da se nada kako će već iduće sedmice biti ponuđeni određeni prijedlozi nakon čega će se u proces uključiti i druge stranke.

“Čini mi se da je i dalje klima koju gradimo ka povjerenju ili utopljavanju odnosa dosta dobra. Mislim da ćemo nastaviti u tom duhu i dalje”, rekao je Čović.

On je kazao da će nakon sjednica šefova Parlamentarne skupštine BiH biti poznato dokle će se “dobaciti” u vezi uspostavljanja državne vlasti.

Novi sastav CIK-a

“Mi želimo razgovarati o svim odlukama Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH”, kazao je Čović.

On nije želio komentarisati istek mandata članova CIK-a BiH navodeći da on nije upućen u koordinaciju bilo koje institucije pa tako ni CIK-a.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da CIK BiH nema integritet da raspiše lokalne izbore i da je potrebno da lokalne izbore raspiše novi saziv CIK-a.

“Treba postupiti po zakonu i izabrati novi sastav CIK-a”, rekao je Izetbegović.

Istakao je da je danas na sastanku SDA i HDZ-a postavljen rok od dvije sedmice kako bi se pokušao napraviti okvir za implementaciju presuda Suda iz Strazbura i Ustavnog suda BiH.

Blagi optimizam

“Cijenimo da ima šanse za postizanje dogovora. Kada napravimo okvir onda ćemo uključiti i koalicione partnere, odnosno SBB i DF”, kazao je Izetbegović.

Kako kaže, ukoliko se postigne dogovor i sa DF-om i SBB-om onda bi se izmjene izbornog zakonodavstva našle u parlamentarnoj proceduri.

“Posebeno smo zainteresovani za konačnu implementaciju presuda Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i tako dako dalje kao i za smanjenje mogućnosti blokada unutar Doma naroda Parlamenta FBiH”, rekao je Izetbegović.

Delegacije SDA i HDZ-a održale su poseban sastanak s premijerom FBiH Fadilom Novalićem i ministricom finansija FBiH Jelkom Milićević o radu Vlade FBiH. “Dogovorili smo da iduće sedmice finaliziramo odredbe koje se odnose na nova ministarstva. Odnosno, ukidanje nekih ministarastava i formiranje novih”, kazao je Izetbegović.

Na pitanje o vlasti na nivou BiH, Izetbegović je rekao da će se na sjednicama kolegija danas vidjeti šta mogu pomoći visoki funkcioneri iz reda srpskog naroda. “Cijenim da je krajnje vrijeme da se postigne dogovori, ali nema dogovora bez treće strane. Mislim da i tu ima nekih kretanja, ali najbolje je da ne nagađam”, rekao je Izetbegović.

Ocijenio je da se od lidera mnogo očekuje nakon sastanaka, odnosno da se očekuje dramatični preokret.

“Toga neće biti. Eventualno možemo napraviti male korake koji će omogućiti da se pokrenemo naprijed, ali nemojte misliti da ćemo riješiti za 10 dana nešto što se godinama ne može riješiti”, kazao je Izetbegović.