Burno u Beogradu
2

Protest i kontraprotest za vrijeme Vučićevog gostovanja na RTS-u

A. P.
Pristalice udruženja "Jedan od pet miliona" i Saveza za Srbiju okupile su se večeras ispred zgrade RTS-a u Beogradu zbog najavljenog gostovanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a ulazi javnog medijskog servisa bili su blokirani.

Kako su kazali, željeli su da mu postave neka pitanja, a koristili su pištaljke, zviždali i sa sobom nosili transparente na kojima je pisalo "Da li ćete smijeniti Nebojšu Stefanovića zato što je slagao da je diplomirao", "Da li ćete smijeniti Sinišu Malog jer je ukrao doktorat" i "Prevaranti, vraćajte novac penzionerima".

[TWITTER]1191799928307298305[/TWITTER]

Tokom večeri bilo je primjetno ogromno prisustvo policije u uniformama i civilu, kao i pripadnika Kobri.

Postavljeno je pitanje da li je Vučić u RTS ušao na neki ulaz za koji niko ne zna ili je emisija "Upitnik" snimljena ranije.

"Već 11 meseci tražimo odgovore na neka pitanja, a Aleksandar Vučić ne smije da odgovori“, izjavila je jedna od organizatorica protesta i pročitala spisak pitanja za Vučića.

Prema njenim riječima, Aleksandar Vučić pokazao je večeras da ne smije da se sretne sa studentima i odgovori na pitanja na koja sigurno zna odgovor i zato što se plaši istine, javlja list Danas.

Ispred zgrade RTS-a pojavila se i grupa od 30-ak Vučićevih pristalica, a na ovom svojevrsnom kontraprotestu uzvikivali su "Đilase, lopove". Izbilo je i nekoliko incidenata, ponajviše dobacivanja i naguravanja koja je zaustavila policija.

Istovremeno, Vučić je u emisiji kazao da je činjenica da "neko pokušava nekome zabraniti da dođe u emisiju", dodajući da je pokušaj zabrane nečijeg kretanja fašizam.

"Oni meni ništa ne mogu, mogu samo da me ubiju", kazao je Vučić.