Žrtve i svjedoci genocida
14

Protest ispred Ambasade Švedske u Sarajevu: Nagrada Handkeu kao nagrada Miloševiću

M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Predstavnici Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH organizovali su danas mirno okupljanje ispred zgrade Ambasade Kraljevine Švedske u centru Sarajeva zbog odluke da se Nobelova nagrada dodijeli Peteru Handkeu poručivši da je to isto kao da su je dodijelili Slobodanu Miloševiću.
Srebreničke majke držale su Handkeove fotografije na kojima se vidi da je bio u Srebrenici u ljeto 1996. godine i poruke "Dodijeliti nagradu Handkeu je isto kao dodijeliti nagradu za ratni zločin".

Munira Subašić je predala pismo Ambasadi za kralja i kraljicu Švedske kako bi ih upoznala o tome da, kako kaže, daju nagradu nekome ko je podržavao zločin.

"Nagradu su mogli dodijeliti i Karadžiću i Mladiću i svima koji su počinili zločine nad muslimanima", rekla je Subašić.

Murat Tahirović je istakao kako ovim pravdaju genocid. Pozvali su sve, pogotovo Akademiju Švedske da odustane od dodjele nagrade i napravi presedan.

"Ispoštujte Nobela koji je osnovao fondaciju radi drugačijih izuma. Nadam se da će naš apel uroditi plodom. On je podržavao zločince i ne zaslužuje je", rekao je Tahirović.

Skup je organizovan danas, simbolično u utorak, jer na ovaj dan će biti dodijeljena nagrada.

"Ovo je zločin nad zločinima. On pripada beogradskoj akademiji u čijoj režiji je sve organizovano. Zato smo napisali kraljici pismo kao majke majci. Nadamo se da će ga pročitati", dodala je Subašić.

Jedna od majki držala je Handkeovu izjavu iz 2011. godine u kojoj piše: "Njima ne vjerujem ni riječ. Ne vjerujem ni u njihovu tugu. One su samo odvratna kopija Majki Buenos Airesa". Kazale su kako se osjećaju izdano i teško im je. Pokazujući ove izjave kazale su: Šta treba više reći?

Kada Hotić kazala je da, ako su spali na to da ovakvim ljudima dodjeljuju nagradu, trebaju biti ukinuti.

"Šveđani su bili tokom rata u Srebrnici, čak i pomagali. Bili su očevici zla i zločina koje su nam radili. Čudi me da su odlučili podržati osobu koja je podržavala zločine. Rekla sam ambasadoru da mi jesmo muslimani, ali da smo evropski narod dostojan ljudskosti", kazala je Hotić.