Vlada ne radi za građane
20

Naša stranka traži ostavke ministara u Krajini: Stvari se ne mijenjaju nabolje, sve je gore

M. N.
Predstavnici Naše stranke u Unsko-sanskom kantonu oštro su kritikovali vlasti u tom kantonu te su zatražili smjenu ministra obrazovanja Damira Omerdića i ministra poljopivrede Sulejmana Kulenovića zbog neizvršavanja obaveza.

Kako su naveli na konferenciji za novinare, prilikom podržavanja aktuelne vlasti vodili su se principom da je bolja bilo kakva vlast nego nikakva, te su pokušali da utječu na promjene političke paradigme u kantonu. Podsjetili su kako Naša stranka nema nijednu poziciju i da nisu u vlasti jer, kako kažu, nisu htjeli stvarati zaduženja kao drugi.

"U dobroj volji smo podržali reformski proces Vlade USK. Ušli smo uz dobru ideju i nadu da ćemo prekinuti prethodni način rada skupštinskih većina koji je bio nepotizam, zapošljavanje u javni sektor, izvlačenje novca iz javnih fondova i preduzeća, zagorčavanje života neposlušnim građanima, proizvodnja stranačke inteligencije s upitnim akademskim zvanjima i diplomama itd. Tražili smo od ove skupštinske većine da pokaže da su joj prioritet građani, nakon godinu se pokazalo da to nije tako i da se ništa nije promijenilo", rekao je Suad Dervišević, predsjednik GO NS u Cazinu.

Foto: uskinfo.ba
Foto: uskinfo.ba

Istakao je kako nisu ispunili zahtjeve ove stranke među kojima je prvi bio izrada strategije razvoja poljoprivrede.

"Ako zemlja koja uvozi 90 posto prehrambenih artikala ne treba strategiju, onda ne znam šta da kažem. Drugi zahtjev je da se doniraju drva penzionerima. Možda to izgleda kao nešto malo, ali to je ogromna populacija i mogli smo im izaći ususret da ove zime imaju drva. Tražili smo da se na dnevni red stavi visina naknada i paušala za koje mislimo da su bezobrazno visoki. Izostala je dobra volja. Najsiromašnija smo zemlja u Evropi, a oni primaju enormno visoke pauže i to je neprihvatljivo. Stvari se ne mijenjaju nabolje, već prijete da postane gore", kazao je Dervišević.

Foto: uskinfo.ba
Foto: uskinfo.ba

Podsjetio je kako je Vlada USK imala tri mjeseca da reaguje nakon što su prosvjetni radnici najavili štrajk koji su i realizovali u septembru, a da resorni ministar Omerdić ni Vlada nisu uradili ništa da to spriječe, već su, kako kaže, u septembru bili iznenađeni.

"Ministar je pokazao nesnalaženje, što je rezultiralo trosedmičnim štrajkom. U cijelom tom procesu došlo je do neugodne situacije gdje su profesori i nastavnici pozvani na razgovor ili privođeni zbog statusa na Facebooku. Podignute su i prijave protiv njih. Profesorica u Cazinu je privedena na dan svoje svadbe. Nećemo dozvoliti da se lako pređe preko ove situacije, jer nam se ne dopada ideja da živimo u policijskoj državi gdje zbog izgovorene riječi neko bude priveden", rekao je.

Rekao je kako smatra da je Omerdić možda dobar čovjek, ali nije dobar u suočavanju s problemima u obrazovanju i da iznese proces reforme, te da građani USK ne mogu biti taoci nečijeg nesnalaženja. Zbog toga je, ističe Dervišević, Omerdić trebao podnijeti ostavku.

Foto: uskinfo.ba
Foto: uskinfo.ba

Pozvali su i ministra Kulenovića da da ostavku, jer je njihovoj zastupnici u Skupštini USK Vildani Alibegović tokom postavljanja poslaničkog pitanja u vezi s usutpanjem zemljišta u općini Velika Kladuša prišao i rekao da će je ubiti ukoliko se nešto dogodi njegovoj porodici.

"Tražimo od ministra unutrašnjih poslova i komesara da se očituju o pozivanju građana na informativne razgovore. To se najviše odnosi na Cazin, jer je tu bilo najviše. Nemaju pisanog traga, ne znaju da li su evidentirani da su bili na razgovoru itd", kazao je.

Predstavnici Naše stranke poručili su i to kako u narednom periodu mogu očekivati još štrajkova, jer je budžet usvojen bez saradnje i dogovora sa sindikatima.