Latal za Klix.ba
31

Politička analiza: Šta donosi sastanak u Mostaru, koju igru igra SDA i ima li nade za Balkan

D. Be.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Politički analitičar Srećko Latal u razgovoru za Klix.ba govorio je o mogućem scenariju na bh. političkoj sceni, očekivanjima od sutrašnjeg sastanka SDA i HDZ-a te faktorima koji bi mogli (de)stabilizirati situaciju na Balkanu, a samim tim i u BiH.

Sutra je u Mostaru zakazan sastanak delegacija na čelu sa predsjednicima SDA i HDZ-a. Teme će biti formiranje vlasti na nivou FBiH i BiH.

"Može se očekivati da se dogovore ili ne dogovore. Niko od građana ne vidi ozbiljan razlog zašto se vlast nije formirala na oba nivoa. Zašto je to tako, zašto tri vladajuće stranke nisu u stanju ili ne žele formirati vlast, trebaju odgovoriti oni. Mislim da većina ovih narativa i objašnjenja u principu ne stoje, počevši od ANP-a pa nadalje. ANP je dokument tehničke prirode i on neće donijeti ništa za SDA niti oduzeti nešto SNSD-u", smatra Latal.

On je mišljenja da je očigledno kako tri vladajuće stranke u BiH imaju problem sa ogromnim nepovjerenjem, veoma lošom komunikacijom te što svako s nečim uslovljava formiranje vlasti.

"Najveću grešku pravi SDA"

Dopredsjednik HDZ-a Marinko Čavara danas je kazao da će sastanak SDA i HDZ-a sutra pokrenuti pozitivne procese u BiH.

"Slušamo, već koliko mjeseci, od čelnika HDZ-a da će se na prvom sljedećem sastanku sve dogovoriti, pa se to do sada nije desilo. Najveću grešku mislim da pravi SDA jer je prihvatila politiku koja potkopava integritet i opstojnost BiH", kazao je Latal.

Srećko Latal
Srećko Latal

Na pitanje kakva je to politika koju je navodno prihvatila SDA, Latal odgovara da sve stranke koje se istinski bore za cjelovitost BiH bi morale pronaći neke druge strategije, a ne da prihvate politike stranaka koje su jasno i glasno obznanile da je njihov cilj urušavanje ili podjela BiH.

"SDA je prihvatila je političku borbu na takav način. Dodik i Čović su više puta jasno i glasno rekli da hoće BiH onako kako je oni hoće ili nikako. Ako SDA kao stranka koja se deklarativno bori za opstojnost BiH, ako ta stranka prihvati istu vrstu igre HDZ-a i SNDS-a onda svjesno ili nesvjesno učestvuje u potkopavanju ili podjeli BiH", mišljenja je Latal.

Dobar poznavalac bh. političke scene rješenje vidi isključivo u kompromisu.

"Koliko god to bilo fer ili nefer, ugodno ili ne, bošnjačke ili probosanske stranke bi morale ili će morati napraviti najviše kompromisa ako im je u interesu opstojnost BiH", kazao je.

Latal kaže da je rezultat nepronalaska kompromisa nepostojanje vlasti više od godinu dana, ali da to nije najveći problem.

"Ova situacija je ozbiljno potkopala temlje BiH. Ako se nastavi ovako, sa političkim i etničkim sukobima lidera, to može dovesti do dodatnog urušavanja institucija BiH, dodatno do podjela koje se neće desiti mirnim putem", upozorava Latal.

On za kraj razgovora ističe da bi jedino novi, realističniji i konkretniji pristup Evropske unije mogao stabilizirati situaciju na cijelom Balkanu, pa tako i u BiH.

Jači pristup SAD, nova destabilizacija Balkana

"Ne vidim da niti jedan vanjski faktor u ovom trenutku može samoinicijativno stabilizirati BiH ili ostatak Balkana. Zajednički sadržilac političke radikalizacije na Balkanu je nestanak realistične perspektive pridruživanja EU, što je dovelo do utjecaja Rusije, Turske i Kine", govori Latal.

Naš sagovornik smatra da to novog pristupa EU prema zemljama Balkana neće doći jer Evropska unija ima dovoljno unutrašnjih problema.

"Mislim da ostali ne mogu stabilizirati situaciju, pa čak ni jači američki pristup na Balkanu. Prvo, jer je američka vanjska politika haotična i podijeljena između nekoliko igrača i različitih koncepcija, a s druge strane kad bi SAD pokušale jači angažman na Balkanu to bi proizvelo kontramjere Rusije. Indikretno bi to značilo novu destabilizaciju Balkana", zaključio je Latal.