Kilometrima kroz brdo
831

Posjetili smo Titove tajne tunele na Trebeviću za koje se u Sarajevu malo zna

D. S.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Nadomak Sarajeva postoji sistem tunela, dugih kilometrima kroz brdo, koji su velikim dijelom svog postojanja skrivani od ljudi. Zamišljeni su i napravljeni kao vojne baze, nekada su bili skriveni kasarnom i betonskim stubovima, a čuvali su ih i vojnici.
Dok je lokalno stanovništvo pedesetih godina bilo zabrinuto zbog učestalih potresa, Titovi vojnici iz udaljenih dijelova Srbije, Makedonije, Slovenije kopali su vojni tunel koji je trebao obezbijediti sigurnost i komunikaciju usljed neočekivanih napada.

Iznad Jevrejskog groblja u Sarajevu pod Debelim brdom nalazi se tunel za koji se pretpostavlja da je napravljen nakon Drugog svjetskog rata u slučaju vojnih napada i prirodnih katastrofa. Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. koristili su ga srpski vojnici, nakon rata njihova unutrašnjost je devastirana, a danas vam o njegovom postojanju ni Sarajlije, a ni internet ne mogu dati mnogo informacija.

Na ovom mjestu postojala je i kasarna Bosut, a dokument Ministarstva odbrane iz 2013. godine bilježi podatak o postojanju ovog objekta, izgrađenog u brdu, navodivši ga pod nazivom radio-relejno čvorište Bosut Sarajevo.

Radio-relejna čvorišta građena su po Jugoslaviji s ciljem postojanja komunikacijske mreže u slučaju ratnih dejstava i prirodnih katastrofa. Za vrijeme iskopavanja ovih tunela postojala je zabrinutost lokalnog stanovništva zbog čestog podrhtavanja tla ne znajući da su u pitanju eksplozije prilikom prokopavanja brda i gradnje vojnog tunela, odnosno baze.

Sistemu tunela izgrađenih unutar Debelog brda ne može se lako pristupiti. Građeni od betona, armature, lima i katrana prostiru se kilometrima i izlaze na vrh brda. Postoje tri ulaza, no hodnici i ulazi su teško prohodni. Sa članom Gorske službe spašavanja stanica Sarajevo Emirom Murgom, koji je između ostalih tunela u BiH istraživao i ovaj, prošli smo kroz hodnike i unutrašnje prostorije ove građevine.

Prema njegovim riječima, iznad Sarajeva postoje tri vojna tunela - na Trebeviću, ispod Sunnylanda i ovaj u Debelom brdu iznad Jevrejskog groblja. Trebević je planina vulkanskog porijekla, nije sasvim formirana, zbog čega je bilo nešto lakše iskopati tunele. Murga nam kaže kako je ovuda rizično hodati sam, bez odgovarajuće opreme i nepoznavanja unutrašnjosti jer postoji mnogo krakova tunela, neki izlazi su neprohodni, a nema ni telefonskog signala.

Ipak, ovdje postoje znakovi da je hodnicima koračala ljudska noga. Nakon posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini unutrašnja konstrukcija od željeza je uništena i odnesena, betonske ploče na podu su izvaljene, a kablovi ispod njih iščupani. Na stotinjak metara u unutrašnjosti brda pronašli smo ručnu bombu, nekoliko kostiju i različite natpise.

U jednoj od prostorija bile su tehničke knjižice uređaja koji su korišteni u tunelu, kao što su one za ventilaciju i protivpožarni aparat iz 1969. godine sa pečatom Vojne pošte Beli Potok, što svakako donekle upućuje na starost tunela.

Jedan od mještana ispričao nam je kako su tuneli izgrađeni nakon Drugog svjetskog rata, a pretpostavlja se da su jedan od Titovih tajnih skloništa koji su izgrađeni po bivšoj Jugoslaviji. On nam priča i da je lokacija prije devedesetih godina i rata bila ograđena betonskim stubovima, te da ju je čuvala vojska. Ostaci betonskih stubova ovdje su vidljivi, no potpuno obrasli.

Vidljivo je da je u izgradnju ovih tunela nekada uložen ogroman novac, a oskudni pismeni i usmeni dokazi govore o tome da su građeni za vrijeme Josipa Broza Tita. Pretpostavlja se da su bili jedan od 26 podzemnih objekata Jugoslovenske narodne armije (od kojih je šest u BiH) čiju je gradnju naredio lično Tito iz bojazni od vojnih napada. Procjenjuje se kako je njihova gradnja koštala 90 milijardi dolara, a neki od takvih objekata nalaze se kod Konjica, u Han Pijesku i Bihaću.

Kako izgleda unutrašnjost, konstrukcija, zidovi i brojne prostorije koje svjedoče da je ovo bio nekada ozbiljan vojni objekat možete pogledati u videoreportaži kojom vas vodimo kroz hodnike i sobe tajnih tunela iznad Sarajeva.

GSS stanica Sarajevo nekoliko puta godišnje obilazi vojne tunele na Trebeviću, a zajedno sa njima Klix.ba je i ranije posjetio jedan od tunela.