Milion pitanja
230

Slučaj koji trese Britaniju: Da li je "kamion smrti" sa 39 tijela prošao i kroz BiH?

D. Be.
Navodna ruta kretanja (Foto: Daily Mail)
Navodna ruta kretanja (Foto: Daily Mail)
Jedna od najvećih istraga u Velikoj Britaniji pokrenuta je nakon što je pronađen kamion sa 39 ljudskih tijela. Tijela su pronađena u jednoj hladnjači u Essexu.

Britanski list Daily Mail je objavio mapu kretanja kamiona. Prema njihovim izvorima hladnjača se kretala iz Bugarske preko Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Francuske do Engleske.

Postavlja se pitanje da li je "kamion smrti" ulazio na teritoriju BiH. Takav zahtjev za provjeru, kako saznajemo, još nije stigao na adrese bh. policijskih i sigurnosnih agencija.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

S druge strane ukoliko je kamion ulazio u BiH on je morao proći carinsku kontrolu radi kontole prijevoza tereta. Postavlja se pitanje, ako je kamion ušao u BiH, da li je ocarinjen i blombiran. To će sve sigurno biti poznato u narednim danima.

Prema pisanju stranih medija kamion je 19. oktobra ušao u Veliku Britaniju.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Richard Burnett iz Udruženja za cestovni prijevoz tereta je kazao da je hladnjača vjerojatno doputovala trajektom iz Cherbourga u sjevernoj Francuskoj u Rosslare u Irskoj, odakle je nastavio put prema Dublinu kako bi se ukrcao na drugi trajekt za sjeverni Wales. Nakon toga je do Essexa nastavio cestom.

Bugarski premijer Bojko Borisov saopćio je za BTV da njegova zemlja sarađuje sa britanskim vlastima te istakao da je kamion prije dvije godine registrovala Irkinja. Kamion je, prema njegovim riječima 2017. godine napustio Bugarsku i više nije zabilježen njegov povratak u tu zemlju.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Tako da nikako ne možemo da budemo povezani, osim registarskih tablica kamiona", rekao je Borisov.

Policija je uhapsila vozača kamion, 25-godišnjaka Mo Robinsona iz Sjeverne Irske. On je za sada osumnjičen za ubistva 39 osoba.

Prema prvim informacijama iz istrage, velika je vjerovatnoća da su osobe u kamionu bili ilegalni migranti koji su preminuli uslijed niske temperature u hladnjači.