Prije nekoliko dana
55

Procurilo pismo koje je Trump poslao Erdoganu: Nemoj biti budala...

Klix.ba
Donald Trump i Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump i Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA-EFE)
Američki predsjednik Donald Trump pisao je turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu kad je počela ofanziva protiv Kurda na sjeveru Sirije, poručivši mu da ne bude budala, jer će ga, ukoliko nastavi ofanzivu, zauvijek gledati kao vraga.

Pismo je procurilo u američke medije, a nedugo potom dobilo i potvrdu autentičnosti iz Bijele kuće. Upućeno je 9. oktobra, kada su turske snage pokrenule ofanzivu protiv Kurda na sjeveru Sirije.

"Hajdemo razraditi dobar sporazum. Ne želite biti odgovorni za pokolj hiljada ljudi, ne želite biti odgovorni za uništenje turske ekonomije, što ću ja učiniti bude li potrebno", naveo je Trump u pismu.

Zatim se referirao na ekonomske sankcije koje je Amerika nametnula Turskoj kako bi ishodila oslobođenje američkog pastora zatvorenog u Turskoj, poručivši da je to samo mali dio onoga što bi se moglo desiti.

"Naporno sam radio kako bih riješio neke od vaših problema. Nemojte iznevjeriti svijet. Možete sklopiti odličan dogovor", pisao je dalje Trump i naznačio da je komandant kurdskih snaga spreman na pregovore i ustupke.

"Historija će biti dobra prema vama ako ovo napravite ispravno i ljudski. Ali ako se ne dogode dobre stvari, zauvijek ću vas gledati kao vraga. Ne budite grubi. Ne budite blesavi", napisao je Trump na kraju.

Trump je nakon turske ofanzive na sjevernu Siriju zapovijedio američkim snagama da se povuku iz tog područja.