Prvi u BiH
1.3k

Humanitarni restoran Dobre volje u Travniku: Osmijeh i emocije korisnika su motiv za dalji rad

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Humanitarni restoran “Dobre volje” u Travniku prvi je ovog tipa u Bosni i Hercegovini. Pokrenut je kao projekt Udruženja Pomozi.ba, ali i uz veliku pomoć Amira Fulurije koji je svoj privatni biznis zatvorio kako bi pomogao ljudima u potrebi.

Fulurija je bio vlasnik restorana Šeher u Travniku koji je bio u svom najvećem usponu i koji je dnevno opsluživao stotine gostiju. Međutim, kako je i sam prije šest mjeseci postao vanjski saradnik Udruženja Pomozi.ba koji je kao član mobilnog tima dostavljao hranu ljudima u potrebi na kućna vrata u sklopu projekta “Obrok za sve”, odlučio je uraditi korak više.

“Bavio sam se ugostiteljstvom skoro 15 godina i bio sam mnogo uspješan. Ekspanzijom odljeva mladih ljudi, a ekspanzijom svog posla, bio sam prisiljen povući ručnu i započeti nešto novo. Bilo nas je dovoljno da nastavimo raditi, ali Elvir nam je dao prijedlog da napravimo ovakav restoran u Srednjoj Bosni. To je trebalo biti u Turbetu, a ja sam mu dao ponudu da ustupim objekat sa svom opremom, da završim sa svojim poslom, i napravimo humanitarni restoran”, govori Fulurija na početku razgovora za Klix.ba.

Kazao je da mu je jedini cilj pomagati drugima, da je situirao svoju porodicu i da žele mirniji živjeti i raditi za poslijedunjalučki život.


“Dovoljno sam uradio i zaradio da imam laganiji tempo života. Sada svoje vrijeme posvećujem svojoj porodici i tim ljudima. Mi smo vjerski orijentirani i uvijek smo gledali da moramo graditi nešto i za poslijedunjalučki život. Ako ne razmišljamo o budućem svijetu, onda nismo ljudi. Svi mi, koji smo situirani i imamo normalan život, ne bismo se trebali ponašati da nas nije briga za nekog ko nema podršku ni države ni ljudi”, kaže naš sagovornik.

Već prvog dana rada u restoranu Dobre volje servirali su 42 obroka, dok su ih na terenu podijelili 58. U utorak su imali ukupno 110, a danas već 130 korisnika.

Svaki korisnik dnevno dobije kvalitetan restoranski obrok uz salatu i piće, a podjela obroka je od 10:30 do 13 sati. Vrijeme prije i poslije podjele obroka Amir i njegova supruga Adisa koriste za pravljenje i pripremu obroka za naredni dan.

Adisa je u razgovoru za Klix.ba kazala kako su počeli s ovim projektom za koji vjeruju da će uspjeti opstati uz pomoć dobrih ljudi.

“Posla ima i za sada se snalazimo. Amir i ja smo tu jedno za drugo, zajedno u ovome i za sada ide dobro. Često je teško uskladiti porodicu i sve obaveze, ali sve se radi s užitkom. Kada vidite njihov izraz lica dok jedu hranu koju, kako je jedan korisnik kazao, nikada nisu jeli, onda imate još veći motiv. Njihova nasmijana lica i emocije su naš najveći motivator”, kaže Adisa.

S obzirom na to da sve košta, od režija do pripreme hrane i namirnica, Pomozi.ba je osposobio i humanitarni broj 17001 kojim donirate 2 KM za jedan obrok osobama u potrebi. Na kraju razgovora Amir i Adisa su istakli kako se nadaju da će brojka korisnika biti što manja, ne zbog obima posla, već bi bili sretni da svi imaju dovoljno mogućnosti da sebi pripreme obrok, ali da će biti na raspolaganju svojim sugrađanima dok god budu mogli pripremati obroke za njih.