Pogoršana situacija
234

Šta se dešava u Hercegovini: Tri ubistva u tri dana

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Od petka do nedjelje u Hercegovini su se desila tri ubistva. Građani su s pravom zabrinuti, traže djelovanje pravne države i pitaju se koji su uzroci povećanog broja teških krivičnih dijela te koje posljedice po život u Hercegovini mogu ostaviti.
Sve je počelo prošlog petka u ranim jutarnjim satima ubistvom ugostitelja Nine Ivankovića na Buni. Za ubistvo pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima optužena je Sunita Hindić-Bošnjaković koja je u bijegu polomila obje noge. Njoj je određen jednomjesečni pritvor, a Ivanković je u nedjelju sahranjen na mjesnom groblju u Raštanima.

Dan kasnije, u subotu, u selu pored Bileće pastir je iz puške tandžare ubio migranta. Muškarac inicijala M. Č. (1970.), jedini stanovnik sela Todorići, upotrebom vatrenog oružja ubio je migranta kojeg je potom zamotao u ćebe i odnio van sela te bacio u neku jamu.

On je kasnije policajcima ispričao da je u subotu čuvao stoku i nakon što se vratio u selo, vidio da su obijena vrata na kući koju je čuvao, a iz kuće je čuo neku buku. Otišao je do svoje kuće, odakle je uzeo pušku M48, takozvanu tandžaru, vratio se do kuće u kojoj je, kako je kazao, u tom momentu bilo desetak osoba, za koje on misli da su migranti. Nakon naguravanja, on je slučajno ili namjerno, jednu osobu pogodio u čelo.

Treći slučaj, potpuna misterija, desio se u nedjelju.

Devetnaestogodišnja Lana Bijedić iz Mostara, koja je vozom trebala tog dana otputovati za Sarajevo, gdje je imala unajmljen stan i gdje je trebala nastaviti školovanje, pronađena je mrtva u rijeci Studenčici pored Ljubuškog. Policija u dva hercegovačka kantona još uvijek tapka u mjestu u vezi sa stravičnim zločinom nejasnog motiva, a posebno počiniocem.

Politolog Husein Oručević kaže kako je dugi niz godina situacija u Mostaru takva da vlast nije u stanju da upravlja gradom te kako je nemogućnost kontrole onoga što vlast radi došla do svog apsolutnog vrhunca.

"Sada kada smo opljačkani, kada smo otrovani, ako samo pogledamo kako izgleda naš grad i kako se odgovornost u krajnjem slučaju počinje prebacivati na Sarajevo, vlada i parlament su digli ruke od Mostara, onda građani u ovom trenutku, nakon ubistava koja su se desila, mogu reći da smo došli do krajnjeg trenutka. Ovo što sada vidim mogu porediti s dešavanjima u Americi na samom početku nastajanja države. Možemo reći da živimo na potpunom divljem zapadu, gdje ne funkcionišu nikakve procedure, nikakvi oblici upravljanja. Situacija će vjerovatno postajati još drastičnija od onoga što smo posljednjih dana gledali", smatra Oručević.

Psiholog Marko Romić kaže kako ukupno stanje u društvu, stanje koje karakteriziraju ekonomska, socijalna, politička kriza i nestabilnost, sasvim izvjesno pogoduje povećanju broja ljudi koji upadaju u krize i poremećaje na psihološkom planu.

"To za posljedicu može imati i tragične događaje kakvi su se ovih dana dogodili u Mostaru i okolini. Ti tragični događaji dodatno destabiliziraju društvo i tako se spirala propadanja cijele zajednice produbljuje", zaključuje on.

Policija pak sve ovo vrijeme tvrdi kako je stanje pod kontrolom te kako je sigurnosna situacija zadovoljavajuća.