Susret u Beogradu
4

Erdogan s Vučićem: BiH, Srbija i Turska su snažni stubovi mostova između srca

D. Be.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Turski lider Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu su, između ostalog, govorili i o saradnji ovih zemalja s BiH i općenito o odnosima zemalja našeg regiona.

Erdogan je kazao da se danas govori o prekretnicama i ključnim stvarima za cijeli Balkan.

"Želimo proizvesti mir i blagostanje i sve što će imati pozitivan utjecaj na Balkan. Neće više biti borbe među ljudima, već mir za sve nas. To su mostovi između srca. Postojat će samo osmijesi i izrazi mira dok se bude putovalo preko tih mostova", kazao je on.

Turski predsjednik je istakao da će BiH, Srbija i Turska biti tri snažna stuba tih mostova.

"U tom svojstvu stubovi će ojačati sve što je isprepleteno geografijom ovog regiona. To ćemo mi postići", kazao je.

Aleksandar Vučić je naglasio da se o novim investitorima može razmišljati samo kada imamo mir.

"S Turskom razgovaramo, a i s BiH postoje prijedlozi da napravimo sastanak sa četiri zemlje, odnosno da idući put pozovemo Rusiju. S BiH imamo najveću trgovinsku razmjenu u regionu, a želimo razgovarati i s velesilom kakva je Turska koja ima svoje interese u regionu, ali i posebne odnose s BiH i Srbijom", izjavio je.

On kaže da je svaki takav interes od izuzetnog značaja za sve.

"Kada sam bio s Erdoganom u Novom Pazaru, svi su ga dočekali ovacijama, i većinski Bošnjaci i Srbi koji su bili tamo. Ja nisam dočekan aplauzom, ali kada sam govorio o tome šta gradimo, dobio sam aplauze i od Bošnjaka. Ljude ne zanimaju sukobi i ne žele da se takvo nešto ponovi. Žele mir i budućnost za svoju djecu. Mislim da je to jedini mogući put, posebno u trenucima gdje je sve trusno i gdje jedna iskra može napraviti mnogo problema", rekao je Vučić.

U Beograd će sutra doputovati i tri člana Predsjedništva BiH koji će se sastati sa čelnicima Srbije i Turske.