Moguća eskalacija
1

Turska nagomilava vojsku na granici sa Sirijom, Erdogan najavio vojnu akciju

I. P.
Turska nagomilava vojsku na granici sa Sirijom nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu najavio veliku vojnu operaciju protiv kurdskih snaga na sjeveru zemlje, prenosi državna televizija.

Erdogan je kazao da bi operacija mogla početi "danas ili sutra", misleći na subotu ili nedjelju. Cilj operacije na tlu Sirije bio bi "uspostava sigurne zone za izbjeglice". Ono što je sigurno jeste da Ankara želi potisnuti kurdske oslobodilačke snage, koje su se borile protiv IDIL-a, daleko od turske granice.

Podsjetimo da su turske snage 2016. obavile sličnu operaciju na sjeverozapadu Sirije, "očistivši" područje od kurdskih snaga. Od tada, područje je pod okupacijom Turske.

Kurdi na sjeveru i sjeveroistoku Sirije održavaju svojevrsni vojno-politički entitet uspostavljen oslobađanjem zemlje od terorista IDIL-a, a koji ne ulazi u konflikt za zvaničnim Damaskom.

Turska tradicionalno nije oduševljena uspostavom bilo kakve teritorije sa kurdskim vojno-poliitčkim upravljanjem u svom susjedstvu.

[TWITTER]1180576184859537408[/TWITTER]

Televizija TRT objavila je fotografije i videe koji dokazuju da turska vojska nagomilava svoje trupe na granici. Riječ je o konvojima vojske, koji uključuju oklopna vozila, autobuse s vojnicima uz pratnju helikoptera.

Treba napomenuti da kurdske snage na sjeveru Sirije podržava zvanični Washington.