Erdoganov zahtjev za BiH
48

Advokat turskih državljana Nedim Ademović: Ovo je politički progon, sudu smo sve objasnili

A. D.
Nedim Ademović, pravni zastupnik turskih državljana čije izručenje traži Turska, nakon informacije da je Služba za poslove sa strancima ukinula boravišne dozvole u BiH za četiri državljanina Turske, otkrio je za Klix.ba detalje u vezi s navedenim postupkom.
"Ambasada Republike Turske je poslala dopis s imenima jedne grupe turskih državljana i informacijom da su im poništene isprave. Ambasada nije nadležna da poništava putne isprave pa su morali dostaviti neki dokaz, akt, odluku ili slično, od nadležne institucije u Republici Turskoj, kojom se tvrdnja potvrđuje. Nema takvog dokaza! S druge strane, naši klijenti putuju sasvim normalno i bez problema preko granica, što je suprotno navodima Ambasade Turske, tj. dokaz da su putne isprave validne. O tome smo priložili dokaze. Međutim, našim dokazima se ne poklanja vjera, ali tvrdnjama iz ambasade da. Tako ne funkcioniše pravično suđenje", kazao je Ademović.

Podsjetimo, čitava priča potaknuta je nakon poziva turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana vlastima tokom boravka u Sarajevu u julu da se izruče određeni turski državljani koji su pod optužbama turske vlasti da su sljedbenici Fetullaha Gulena.

Advokatski tim žalio se na odluku službe, ali je Ministarstvo sigurnosti BiH odbilo žalbu, tako da se sada vodi upravni postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine. Ademovića smo upitali šta su argumenti pravnih zastupnika turskih državljana.

"Argumenata ima puno. Mi smo, prije svega, na principijelnom nivou objasnili sudu ovu situaciju, tj. priložili izvještaje mnogobrojnih međunarodnih institucija, počev od UN-a pa sve do presuda Evropskog suda za ljudska prava, u kojima se potvrđuje da se radi o političkom progonu, protivnom međunarodnom pravu. Osim toga, dokazali smo da se u BiH ili u Republici Turskoj ne vodi bilo kakav postupak za bilo šta kada je riječ o našim klijentima. Napominjem, mi nismo u obavezi da dokazujemo nevinost, već obrnuto, na institucijama je da dokazuju krivicu! Međutim, znajući da je pritisak veliki, i to smo priložili. Na kraju krajeva, obasnili smo u našim tužbama kršenje upravne procedure od upravnih organa. U konačnici, tim ljudima se nezakonito i neustavno oduzimaju stečena prava", rekao je Ademović.

Odgovorio je na upit ima li bojazni da bi po ovoj matrici mogle biti ukinute dozvole i za druge turske državljane koji se nalaze na spisku objavljenom u medijima?

"Zaista ne znam, mogu naslutiti da bi moglo ići etapno. Ali, ne bih da to komentarišem, jer je naš zadatak da branimo prava naših klijenata", kazao je Ademović.

Njega smo upitali da li je očita politička pozadina, odnosno djelovanje struktura u BiH po političkom nalogu.

"Nije ovaj slučaj jedinstven u svijetu. Kao što sam rekao, problemi u vezi s ukidanjem validnih putnih isprava turskim državljanima je prisutan u cijelom svijetu. Imate država koje odbijaju da postupaju po nalogu turskih vlasti, a ima država koje sarađuju u tom smislu. Nedavno su pred Evropskim sudom za ljudska prava i UN-ovim Komitetom za ljudska prava osuđene Moldavija, Kosovo, Azerbejdžan i neke druge države upravo za ovakva postupanja. Prema tome, da li ćete biti na strani jedne ili druge grupe država, zavisi od toga da li zvanična politika i institucije podržavaju međunarodnopravne standarde ili ne! Naravno, ne govorim ovdje o slučajevima u kojima se zaista dokaže da je neki pojedinac činio nešto što je protivno ustavu i zakonima države, tako i Republike Turske", ističe Ademović.

Ademović nam je rekao da su od ukupno sedam klijenata za tri osobe, uključujući i profesora matematike Alija Lafcioglua, koji predaje na Richmond Park koledžu u Sarajevu, uspješno završili postupke, jer su imali stalne boravke tako da su upravni organi nakon saslušanja i prezentiranja dokaza za njih obustavili postupke.