Reakcija na odluku
60

Redžo Mehić zatečen odlukom Vlade FBiH: Smanjenje stope doprinosa dovelo bi do smanjenja penzija

I. Č.
Redžo Mehić
Redžo Mehić
Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić izjavio je za Klix.ba da je zatečen odlukom predstavnika Vlade FBiH, upozorivši da bi smanjenje stope doprinosa dovelo do smanjenja penzija.
"Penzioni fond se 95 posto puni iz doprinosa. Sada premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministrica Jelka Milićević planiraju rasteretiti privrednike smanjivanjem poreza, ali i smanjivanjem stope doprinosa, što je neozbiljno, neodrživo i neće sigurno biti prihvaćeno", kazao je Mehić.

Navodi da će Savez udruženja penzionera poduzeti sve zakonom predviđene mjere da to spriječi.

"Zamislite da stopa doprinosa za penziona smanji sa 23 na 18, to bi naš fond sutra smanjilo za 25 posto. Nema teorije da bi se naše penzije mogle povećavati, već bi bilo potrebe za smanjivanjem", upozorio je Mehić.

Napominje kako ne zna odakle predstavnicima Vlade FBiH takvo razmišljanje.

"Mi još jedanput upozoravamo premijera da se ne rukovode s tim, da ne diraju u stopu doprinosa izuzev ako nisu našli neke posebne izvora prihoda iz kojeg garantuju isplatu penzija", rekao je Mehić za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, Savez udruženja penzionera je zajedno s drugim udruženjima ove godine donio odluku da će u septembru tražiti vanredno usklađivanje penzija, jer su za to stvoreni uvjeti.

"To je upravni odbor stavio u svoj plan i na zadnjoj sjednici usvojio odluku. Ja sam zahtjev proslijedio našem premijeru i tražio hitni sastanak da mu argumentirano dokažemo da je materijalni i socijalni položaj penzionera na minimumu minimuma. Jednokratno povećanje svih penzija osim maksimalnih je druga opcija", kazao je Mehić.

Također je naveo kako je organizovan drugi sastanak svih predsjednika općinskih i gradskih udruženja u FBiH, gdje je donesen isti zaključak.

"Pored gorućih pitanja smo zaključili da se traži od premijera vanredno usklađivanje penzija, jer su stvoreni uvjeti prema članu 80. Ako ne pristaju to, onda jednokratno povećanje penzija", naveo je on.

Dodao je kako su svjesni ranije odluke Vlade FBiH da se od Nove godine počne primjena Zakona o PIO-u koji govori o uvođenju isplati penzije putem trezora.

"Mi sa ovim nivoom penzija nećemo i ne dozvoljavamo da dočekamo uplatu putem trezora, a sveide ka tom fonu", poručio je Mehić.

Napominje kako su poslodavci, koje podržava, opterećeni parafiskalnim nametima.

"Veliki dio uposlenika je pristao da im se plaća isplaćuje na dva dijela: putem banke minimalna, a drugi dio u džep. Tu sindikat nije uradio svoj posao. Tu su radnici obmanuti. Ne znaju da će sutra dočekati da dođu u penziju, gdje će za 40 godina staža imati samo 20 bodova, a ne 40", kazao je on.

Dodaje da je minimalna plaća nešto veća od 400 KM, a prosječna plaća u Federaciji nešto veća od 900 KM, te da ta prosječna plaća određuje jedan bod za godinu.

"Radnici toga nisu svjesni", zaključio je Redžo Mehić.