Nastavak bajke
67

Argentina na krilima 39-godišnjeg Scole razbila Francusku za finale Svjetskog prvenstva

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Košarkaši Argentine plasirali su se u finale Svjetskog prvenstva nakon što su danas u Pekingu savladali selekciju Francuske rezultatom 80:66.

Argentinci su bolje otvorili meč i uz dominaciju pod koševima neutralisali su sjajan trojkaški početak Francuza te vodili s tri poena razlike nakon prve četvrtine.

Ipak, u nastavku meča Francuze je stao šut, Argentina je odigrala fantastično u odbrani pa su prije odlaska na odmor uvećali prednost na sedam poena razlike.

I u nastavku meča Francuzi nisu mogli odgovoriti na sjajnu odbranu Argentine pa je prednost konstantno rasla. Uoči posljednje dionice ona je iznosila 12 poena.

Do kraja meča prednost su znalački čuvali i tako apsolutno zasluženo plasirali se u finale Svjetskog prvenstva.

Najbolji u redovima Argentine bio je 39-godišnji Luis Scola, koji je ostvario double-double učinak s 28 poena i 13 skokova. Podršku je imao u Gabrielu Decku, koji je imao 13 poena. S druge strane, najbolji su bili Frank Ntilikina i Evan Fournier sa po 16 poena.

Argentina će u nedjeljnom finalu igrati protiv Španije, koja je ranije danas nakon dramatičnih produžetaka savladala Australiju. Poraženi iz polufinala Francuska i Australija odmjerit će snage u meču za treće mjesto.