Aparthotel Bosmal Arjaan
82

Marko Korica, direktor prvog Rotana hotela u BiH: Briga za goste i radnike mora biti jednaka

Dž. L.
Marko Korica
Marko Korica
Kontinuirani rad na uspostavljanju novih smještajnih kapaciteta koji vraćaju turiste i privlače nove te jednaka briga za goste i uposlenike neki su od ključnih okidača za uspješno hotelijerstvo, ističe u razgovoru za Klix.ba Marko Korica, generalni direktor nedavno otvorenog prvog objekta hotelijerske kompanije Rotana na području BiH Bosmal Arjaan u Sarajevu.
Otkako je otvorio svoja vrata u okviru soft openinga, Aparthotel Bosmal Arjaan by Rotana u vrlo kratkom roku oduševio je prve goste svojim jedinstvenim spojem udobnosti i fleksibilnosti.

Korica nam otkriva kako su do sada imali rezervacije gostiju iz nekoliko zemalja, među kojima su Turska i Italija.

"Definitivno najviše upita dobili smo iz zemalja Perzijskog zaljeva, odnosno GCC zemalja, te Turske, a primjećujemo i da nam pristižu rezervacije ostvarene preko Rotaninog odjela za prodaju. S druge strane, lokalno tržište je pozitivno reagovalo i pokazalo značajan interes za našu ponudu. To je još osjetnije kod kompanija ili organizacija koje dolaze s područja Bliskog Istoka, tačnije zemalja Perzijskog zaljeva, gdje Rotana djeluje već više od 25 godina. Samo na tom području, u okviru brenda Arjaan Aparthotela trenutno imamo 17 operativnih hotela s više od 3.000 soba, uz dodatnih 14 hotela koji će svoja vrata otvoriti do kraja 2021. godine", govori nam Korica na početku razgovora.

Bosmal Arjaan by Rotana je, kao prvi brendirani deluxe aparthotel, za lokalnu turističku ponudu jedan potpuno nov tip smještaja. Korica ističe kako su kroz koncept najprostranijih soba u Sarajevu spojili ono što je naizgled nespojivo, udobnost doma i fleksibilnost hotela.

"Svaki od 132 prostrana apartmana sadrži u potpunosti opremljenu kuhinju i niz dodatnih modernih sadržaja koji gostima omogućavaju ugodan boravak. Cjelokupno iskustvo naših gostiju upotpunjuje i dodatni sadržaj, poput fitness i wellness kluba, u sklopu kojeg su dostupni i teretana, sauna, parna soba, tursko kupatilo te sobe za masažu. Naravno, baš kao i u svim drugim Rotaninim hotelima, ponudu će kompletirati Rotanini standardi ugostiteljstva koji gostima osiguravaju ugodan i nezaboravan boravak", kazao nam je Korica.

Privlačiti nove turiste

Na pitanje da li Sarajevo ima dovoljno smještajnih kapaciteta luksuznog tipa za goste koji traže ovakav smještaj, Korica kaže kako je i pored procvata hotelijerske industrije potreban kontinuiran razvoj.

"Hotelijerska industrija u Sarajevu je doživjela procvat u posljednjih nekoliko godina, paralelno s turizmom koji je svake godine sve značajnija ekonomska grana Bosne i Hercegovine. Za daljnji razvoj cjelokupne industrije važno je više faktora, među kojima i povećanje raznolikosti postojeće ponude. Upravo u tom kontekstu je bitno kontinuirano raditi na uspostavljanju novih smještajnih kapaciteta, za sve ciljne skupine, pa tako i goste koji traže smještaj luksuznog tipa. Međutim, važno je napomenuti i da za uspješno pozicioniranje grada na svjetskoj turističkoj mapi treba raditi na razvijanju turističke i smještajne ponude koja će privući goste različitih karakteristika. Drugim riječima, bitno je razvijati kapacitete koji će rezultirati privlačenjem novih turista, zainteresiranih za sve vrste smještaja. Bosmal Arjaan by Rotana će tako Sarajevo dodati na mapu onih koji putuju sa svojim porodicama, kao i onih koji u Sarajevu traže smještaj za boravke na duže vremenske periode", ističe Korica.

Generalni direktor Bosmal Arjaan by Rotana dodaje kako je ovaj hotel prirodan izbor za goste koji žele glatku tranziciju iz topline svoga doma.

"Hotel čine ljudi, a mi u Rotani na svakog gosta gledamo kao na člana porodice koji nam je došao u posjetu. Ovakav smještaj idealan je za nekoliko različitih skupina, među kojima su porodice, ali i poslovni ljudi, te svi oni koji dugoročno ili kratkoročno borave u Sarajevu i žele ugodan boravak u atmosferi doma, s mnogo više prostora, bez bilo kakvih kompromisa. Oni koji ostaju duže od prosječnog posjetitelja će cijeniti izuzetno prostrane sobe, dok će porodice uživati u obećanju okruženja koje više podsjeća na dom", priča nam Korica.

Kao stručnjak iz oblasti hotelijerstva, Korica smatra kako BiH ima veoma jake temelje za razvoj turizma kao ekonomske grane, ali ističe i izazove koje bh. hotelijeri moraju prevazići, a koji mogu poboljšati hotelsko poslovanje.

"Ova zemlja ima nevjerovatne prirodne, historijske, kulturološke, ali i demografske predispozicije da izgradi ovu industriju i sve njene srodne grane. Upravo zbog toga je veoma važno da su smještajni kapaciteti u Sarajevu raznovrsni, odnosno da postoje opcije za sve goste koji razmatraju dolazak u ovaj predivni grad. Istovremeno, važno je kontinuirano raditi na proširenju postojeće ponude, ali ne samo smještajne, već i sadržajne. Povratak turista možemo očekivati samo ako im ponudimo dovoljno zanimljiv i ispunjavajući sadržaj, zahvaljujući kojem će stvarati dragocjene uspomene. Kada je riječ o izazovima, mogao bih istaknuti nedostatak kvalitetnog radnog kadra. Ovaj problem je primjetan u cijeloj industriji, ne samo u hotelijerstvu. Siguran sam da ćemo, ulaganjem u edukaciju našeg osoblja i predanim radom na podizanju standarda industrije, doprinijeti rješenju ovog problema", govori nam Korica.

Porodična radna atmosfera

U kontekstu ljudskih resursa, vizija Bosmal Arjaan by Rotana jeste da bude kompanija koja se prepoznaje kao preferirani poslodavac. Korica kaže kako to žele postići strateškim upravljanjem cijelim procesom kroz koji radnicima žele omogućiti sigurna radna mjesta, mogućnost napredovanja kroz razne edukacije, ali i kreiranje osjećaja pripadnosti i lojalnosti unutar cijelog tima.

Nedostatak kvalitetnog osoblja zbog čestih iseljavanja ljudi danas je jedna od prepreka hotelijerstva u zemljama regije. Korica kaže kako se uposlenicima, kao i gostima mora pristupati istim entuzijazmom i brigom.

"Naš tim, koji se još uvijek širi, trenutno ima oko 70 uposlenih. Postepeno rastemo, što se iz prethodne prakse pokazalo uspješnim. Tako smo, od 1993. godine, kada je Rotanin tim činilo oko 400 uposlenika, došli do tima koji danas ima više od 12.000 uposlenika u 106 zemalja svijeta, a do kraja 2020. godine taj broj će se popeti i do 30.000 uposlenika. Rješenje problema nedostatka kvalitetnog osoblja je višedimenzionalno. Mi ćemo, prvenstveno, ulagati u edukaciju svog tima i njihovo stalno učenje, kako bismo im pomogli u uspješnom rješavanju svih svakodnevnih zadataka, ali ih i vremenom razvili u lidere svojih pozicija. Uvijek se trudimo kreirati zdravu, rekao bih i porodičnu atmosferu, te omogućiti uposlenicima sve alate za pružanje vrhunske usluge. Oni će raditi u modernom i profesionalnom okruženju, u kojem je želja za rad, učenje i napredovanje zaista imperativ. Poznato je da gostoljubivost i srdačnost daje gostima razlog da se vrate, a to važi i za uposlenike. Profesionalna, ali prijateljska atmosfera će pružiti najboljeg radnika i omogućiti mu da iskoristi svoj istinski potencijal", ističe Korica.

Shvatajući važnost ljudskih resursa, Rotana je razvila i nekoliko veoma važnih programa edukacije. Jedan od njih je program usavršavanja "The Accelerated Refinement of Talent" - TAROT u okviru kojeg zaposlenici kompanije, ali i mladi ljudi, odnosno studenti, imaju priliku učiti od iskusnih stručnjaka. Ovaj program aktivan je već pet godina, a do sada je imao više od 100 polaznika.

Na kraju razgovora Korica govori kako postoji mogućnost da Rotana otvori još hotela na području BiH, ali neće biti ograničeni na koncept Arjaan Aparthotela s obzirom na to da Rotana ima pet različitih brendova. Svaki od njih fokusiran je na potrebe jedne ciljne skupine, od slobodnih i poslovnih putnika do lokalne zajednice.

"U periodu pripreme Bosmal Arjaan by Rotan hotela uvidjeli smo raznolikost potreba gostiju i potražnju klijenata za jedinstvenim hotelskim sadržajem na ovim prostorima i imamo strateške planove širenja. Trenutno smo fokusirani na finalizaciju radova na 46 objekata na području Bliskog Istoka, Afrike i Istočne Evrope, ali vam sa sigurnošću mogu reći da je to samo korak na putu širenja Rotaninih standarda poslovanja u cijelom svijetu", zaključio je Korica.