Žestoke kritike
105

Milanović: Komšić je poseban slučaj, Bošnjaci da hoće mogu izabrati i nekog umjesto njega

Er. M.
Kandidat za predsjednika Hrvatske i bivši predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović danas je žestoko kritikovao člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kojeg je nazvao "posebnim slučajem".

Milanović je gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 koja se emituje na HRT-u ispričao kako je Željka Komšića trebao upoznati 2006. godine, nakon što je prvi put izabran u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, ističući da je Komšić čak dogovorio kafu s njim u Zagrebu, ali da se na nju nije pojavio.

"Nije čovjek došao. Ja sam ga zvao i on mi je rekao, kao: 'Tu sam na aerodromu'. Međutim, nakon toga smo se upoznali i družili se. Ja sam govorio na njihovim skupovima u BiH. I to na onoj kampanji 2010. godine kada su oni osvojili izbore. U tom trenutku još nisam bio izabran za predsjednika Vlade Hrvatske", rekao je Milanović.

On je kazao da je sve vrijeme Komšiću govorio kako sada ima priliku biti predstavnik hrvatskog naroda te da je on, bez obzira šta Ustav BiH govori ili ne govori, izabran na etničko mjesto Hrvata.

"Rekao sam mu, takvim se predstavljaš i valjda ti to nešto znači. OK. Nisu te izabrali Hrvati i Hrvati uopće nisu glasali za tebe, ali ja vjerujem da je to šansa da se promijeni paradigma politike u BiH. Ono što me je razočaralo jeste da njemu uopće do toga nije stalo", kazao je Milanović.

Istakao je da on sigurno nije HDZ-ovac iz Mostara, ali da ima senzibilitet prema tim ljudima i za "huliganske i divlje napade" prema njima kada su i Kolinda Grabar-Kitarović i Tomislav Karamarko bili u Zagrebu i Briselu.

"Od Komšića sam očekivao ono što se u crnogorskoj etimologiji zove 'čojstvo'. Jači si - veći si. Hrvati ne mogu nikoga izabrati ako ih tako preglasate, a daj pokaži da ti je stalo. Ti i ambasadore šalješ iz kvore etničkih Hrvata. Zašto ne šalješ ambasadore koji su Jevreji? Pa nemoj me farbati. To nije čojstvo, dakle ne tražim junaštvo. Zaštiti druge od sebe jer ti si jači", rekao je Milanović.

Željka Komšića nazvao je "posebnim slučajem" navodeći da on četiri godine nije bio u Predsjedništvu BiH zbog ustavnih ograničenja. Što se tiče priče o "bošnjačkoj zavjeri" prilikom izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog narod, Milanović je kazao da bi Bošnjaci u slučaju postojanja "bošnjačke zavjere" našli "nekog Petra Horvatića" i izabrali ga za člana Predsjedništva BiH.

"Dakle, ne ide. To je samo Željko Komšić. On kad ode, to će se pamtiti kao čudan slučaj. Ja ga opet pozivam, nemoj to raditi", rekao je Milanović dodajući da mu je jedan istaknuti član SDP-a BiH rekao kako to smatra nekorektnim.

Podsjetio je da je Haris Silajdžić 2006. godine u emisiji koja je dostupna javno rekao Komšiću kako to nije fer prema Hrvatima. Za Silajdžića je rekao da on nije najomiljenija osoba u Hrvatskoj, ali da očito ima osjećaj pravde.