Vlada KS plaća 200 KM
32

Ko će kontrolisati cijene privatnih vrtića i šta ako roditelji ne mogu upisati dijete u jeftiniji vrtić

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Septembar je i za roditelje počinju brojne glavobolje povodom početka školske godine i upisa u vrtiće. Dobra vijest iz Vlade Kantona Sarajevo da će sufunansirati boravak djece u privatnim vrtićima, koja se nisu uspjela upisati u Javnu ustanovu "Djeca Sarajeva" otvorila je brojna pitanja koja roditelje još drže u neizvjesnosti.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS u javnom pozivu rekli su da će Vlada subvencionirati djecu koja su na listi čekanja, a koja se upišu u privatne vrtiće sa po 200 KM mjesečno. Istovremeno, iz Udruženja privatnih vrtića na svojoj web stranici su saopćili da će djeca koja sa liste čekanja upišu privatne vrtiće plaćati 160 KM kolika je cijena i u JU Djeca Sarajeva.

Nije jasno na koji način će onda roditelji plaćati cijenu vrtića.

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić objasnila je za Klix.ba da je u JU "Djeca Sarajeva" ukupna cijena vrtića po jednom djetetu 360 KM, te da su se tom cijenom vodili kada su za prijem djece s liste čekanja angažovali privatne vrtiće.

Postavlja se pitanje šta je sa vrtićima koji su skuplji? Naprimjer, ako vrtić košta 400 KM, koliko će od te cijene subvencionisati Vlada, a koliko plaća roditelj? Je li i tada roditelj plaća 160 KM a Vlada 240? Ili će pak Vlada plaćati 200 KM a roditelji isto 200 KM?

"Mi smo se s predstavnicima privatnih vrtića dogovorili da ćemo davati 200 KM po djetetu, a da oni po mogućnosti ostave cijene kao što su u JU Djeca Sarajeva ili cijene koje su imali prije. Dakle, Ministarstvo plaća isto svim roditeljima, u JU Djeca Sarajeva ili u bilo kojem privatnom vrtiću, po 200 KM, a roditelji plaćaju tu razliku. U JU Djeca Sarajeva je ta razlika 160 KM", kazala je Bogunić.

Upitana da li će Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo moći kontrolisati cijene privatnih vrtića budući da se pojavila informacija da pojedini vrtiću povećavaju cijene, ministrica Bogunić odgovara da će to svakako pokušati.

"Nama su predstavnici Udruženja privatnih predškolskih ustanova Kantona Sarajevo u junu, kad smo pregovarali, rekli da mogu primiti svu djecu s liste čekanja i da neće dizati cijenu. Međutim, njih je 16 u tom udruženju, a u registru Ministarstva prijavljena su 23 vrtića. Dio njih će vjerovatno povisti cijene, ali to je do roditelja. Imaju mogućnost da upišu djecu tamo gdje im odgovara", rekla je ministrica Bogunić.

Napominje da će Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u svakom slučaju plaćati 200 KM po djetetu te da je do roditelja da li mogu i žele djecu upisati u skuplje vrtiće.

"Roditelji ako hoće da plate više mi u to ne možemo ulaziti. Mi plaćamo samo onima sa liste čekanja koji su se prijavili u JU Djeca Sarajeva. Roditelji koji svoju djecu nisu odmah prijavili u JU Djeca Sarajeva, odnosno koji su prvo pokušali s privatnim vrtićima, znači da mogu isfinansirat cjelokupan iznos", istakla je Bogunić.

Pored navedenog ostaje još nejasno šta ako roditelji odluče da promijene privatni vrtić iz nekog razloga? Ako odaberu drugi privatni vrtić sa utvrđene liste je li i dalje zadržavaju pravo na subvenciju?

Predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade su, prema ministricinim riječima, svaki vrtić koji je u registru certificirali i ponovo obišli prije nekoliko dana kako bi se uvjerili da njihov prostor, oprema i uposlenici ispunjavaju standarde kvalitete.

Roditelji čija djeca se nalaze na listi čekanja JU Djeca Sarajeva požalili su se jer je dat kratak rok za predaju dokumentacije, budući da se svi brisevi vade u dva doma zdravlja. Praktično, to znači da će skoro 700 djece s liste čekanja morati uraditi pretrage i pronaći vrtiće za sedam dana.

"JU Djeca Sarajeva polazi s radom, u punom kapacitetu, 9. septembra. Vjerujem da će svi privatni vrtići biti do tog datuma biti spremni da prime djecu s liste čekanja", zaključila je ministrica Zineta Bogunić.