Sklapanje kockica
157

Kojovićeva ruka pomirenja: Damir Marjanović izabran u Predsjedništvo Naše stranke

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon kongresa Naše stranke 18. maja ove godine izbjegnute su dalje podjele, a kruna tih procesa je nedavni izbor Damira Marjanovića u stranačko Predsjedništvo i to na prijedlog Peđe Kojovića.

Burna predizborna kampanja za čelnika najbrže rastuće stranke u našoj zemlji mirisala je na podjelu Naše stranke na dva tabora, onaj koji je u kampanji podržavao starog, a ispostavilo se i novog predsjednika – Predraga Kojovića te njegovog protukandidata Damira Marjanovića.

Iako naši izvori sugeriraju da odnosi nisu idilični, činjenica je da je Kojović pružio ruku saradnje predlažući Marjanovića u Predsjedništvo koje je u fazi konstituisanja.

Najprije je poslije Kongresa konstituisan Glavni odbor, za čiju predsjednicu je izabrana bivša potpredsjednica Naše stranke i federalna zastupnica Sabina Ćudić.

Po Statutu Predsjedništvo Naše stranke se dopunjava odlukom Glavnog odbora, s time da predsjednik ima pravo predložiti pet, a glavni odbor još pet članova.

Na prijedlog Kojovića osim Marjanovića imenovani su Nasiha Pozder i Benjamin Bejtović, dok je Glavni odbor, prošlog vikenda na sjednici u Tuzli, predložio i imenovao Validu Repovac, Zdravka Radoševića i Semira Ahmetbegovića. Ostali članovi bit će imenovani u narednom periodu.

Podsjećamo, Kongres Naše stranke 19. maja za predsjednika je izabrao Predraga Kojovića. Njemu je to drugi mandat, a dobio je podršku 90 delegata. Njih 59 bilo za Damira Marjanovića. Za potpredsjednike izabrani su Irma Baralija, Mirsad Čamdžić i Srđan Mandić.