Bez prava na kiks
37

Prosinečki: Protiv Lihtenštajna i Armenije nas interesuje samo šest bodova

D. B.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH u septembru igra protiv Lihtenštajna i Armenije u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a tim povodom je selektor Robert Prosinečki održao konferenciju za medije.
Prosinečki je pročitao spisak igrača koje je pozvao za ove dvije utakmice, a potom je odgovarao na pitanja novinara.

"Poslije Finske i Italije slijede naredne dvije utakmice Lihtenštajn i Armenija. Nemamo pravo na kiks, moramo se dobro spremiti za utakmice koje dolaze. Imamo problema s povredama i igračima koji nemaju klub. Pozvali smo 25 igrača, gledali smo i mladu reprezentaciju koja igra protiv Njemačke i Belgije. Kovačevića smo dali Vinku da ima što bolje opcije za teške utakmice", izjavio je Prosinečki.

Potom je govorio o problemima s povredama, kao i o novim imenima na spisku.

"Šunjić se povrijedio i ne znamo da li će biti oporavljen, Zuka je promijenio ekipu i sad je u Saudijskoj Arabiji, falit će mu utakmica. Adnan Kovačević igra dobro u Koroni. Kvržić je igrao desno krilo ili veznog, a sada i desnog beka veoma dobro. Kapiten je i jedan od boljih igrača Rijeke, sazrio je. Todorović je promijenio klub, nije standardan u Kielu pa smo tražili solucije. Irfan Hadžić je pokazao kvalitet, potpisao za Akhisar, druga liga Turske nije loša. Drago mi je da se Kolašianc vratio, nadam se da će biti sve uredu", rekao je selektor.

Situacija s kapitenom Edinom Džekom je riješena, on će ostati u Romi iako se govorilo da će preći u Inter.

"Edin je naš kapiten, jedan od naših najboljih igrača svih vremena. Važno nam je da je završio sve s Romom i potpisao novi ugovor, da je sretan. To nam puno znači", kazao je Prosinečki.

Lihtenštajn i Armenija nisu velika imena, ali su opasni protivnici.

"Neće to biti lagane utakmice, Armenija daje znakove da je dobra reprezentacija, razmišljamo samo o šest bodova. Slijede Finci i Grci, a puno će odlučivati i njihova međusobna utakmica. Moramo gledati sebe, razmišljamo o pobjedama, a vidjet ćemo šta će biti. Naši momci mogu igrati sa svakom reprezentacijom. U Finskoj nismo bili pravi, odlično smo igrali protiv Italije iako nismo pobijedili. U naredne dvije utakmice smijemo razmišljati samo o pobjedi. Pritisak je uvijek tu, kad god se igra za reprezentaciju, ali naši igrači su to navikli, nemamo prava na kiks. Nadam se da neće biti više povrijeđenih igrača. Oktobar će biti ključ kvalifikacija", zaključio je selektor Zmajeva.

Podsjetimo, Zmajevi protiv Lihtenštajna igraju na domaćem terenu 5. septembra, a potom 8. septembra gostuju Armeniji.