Prije godišnjeg
79

Hrvatska poslala skoro sedam miliona KM u BiH, finansira se crkva i RTV HB

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hrvatski HDZ se danas na Twitteru pohvalio “kontinuiranom pomoći Vlade Hrvatima u BiH - novih 25,8 miliona kuna za bolnice, vrtiće, škole, domove…”, ističući da “Vlada Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem nastavlja s pružanjem snažne podrške Hrvatima u BiH”.

Na sjednici 1.augusta, taman prije odlaska na godišnji odmor, Plenković i društvo su podržali to da se iz hrvatskog budžeta podijeli još 28,5 miliona kuna u BiH, stoji u dokumentu koji nosi službeni naziv “Odluka o raspodjeli sredstava za finansiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu”.

Index.hr je odlučio detaljnije istražiti na što su tačno otišli novci hrvatskih poreznih obveznika.

Finansiraju se programi iz kulture, obrazovanja, zdravstva i ostalog

“Republika Hrvatska, u skladu sa svojom ustavnom obvezom, kontinuirano skrbi o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, štiteći njihova prava kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda u Bosni i Hercegovini čime se ujedno potvrđuje snažna podrška i odgovorna politika Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, kao susjednoj, prijateljskoj i suverenoj državi”, navodi se u odluci, a za njenu provedbu je zadužen Centralni državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji vodi HDZ-ovac Zvonko Milas.

Programima i projektima iz područja kulture dodijeljeno je 6 miliona i 820 hiljada kuna, za obrazovanje i nauku odlazi 6 miliona i 290 hiljada, za zdravstvo odlazi 6 milionai 120 hiljada, a za projekte ostalih područja još 6 miliona i 570 hiljada kuna. Sveukupno je to 25 miliona i 800 hiljada kuna.

Većinu novca za kulturne programe i projekte zapravo dobiva Katolička crkva

Znakovito je da Plenkovićeva vlada i HDZ kao podršku Hrvatima vide izdašno finansiranje Katoličke crkve u susjednoj državi. Tako će, među ostalim, 400 hiljada kuna pripasti Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, 450 hiljada franjevačkom samostanu u Tuzli, franjevcima u Ljubuškom i Tolisi ide ukupno 700 hiljada, dok franjevačkom samostanu Plehan daju pola miliona kuna. Dakle, za samo pet crkvenih lokacija Hrvatska će "iskašljati" dva miliona kuna.

No Katolička crkva u BiH uspješno siše hrvatski budžetski novac i na druge načine. Njima se daju sredstva i za programe u kulturi, obrazovanju i u zdravstvu. Vlada RH tako finansira 34 programa i projekta u kulturi, no kada se pogleda ko taj novac dobiva, jasno je da su 16 primatelja razne crkvene ustanove, dakle skoro pola od sveukupnog broja odobrenih projekata za finansiranje. Oni će dobiti skoro 4 miliona kuna od sveukupnih 6,8 miliona kuna koje, navodno, idu za kulturu. Katolička crkva je samo iz programa za kulturu Hrvata u BiH koje finansira hrvatska vlada dobila više od pola sredstava.

Crkva "siše" novac i za programe u obrazovanju i zdravstvu

Od 17 projekata iz područja nauke pet crkvenih, na koje odlazi oko 1,3 miliona kuna od sveukupno 6,3 miliona za ovo područje. Crkva se ugurala i u programe zdravstva, u kojima od 6,1 milion kuna dobiva 1,5 milion, a i u ostalim programima dobiva 360.000 kuna od sveukupno 6,5 miliona.

Kad se sve to zbroji, od 25,8 miliona koje Hrvatska po odluci Plenkovićeve vlade daje za pomoć Hrvatima u BiH, Katolička crkva dobiva oko 7,2 miliona kuna.

Hrvatska finansira rad RTV Herceg-Bosna

Hrvatska će s 450 hiljada kuna finansirati i obnovu i opremanje Hrvatske radiotelevizije Herceg Bosne sa sjedištem u Mostaru.

Ovo je možda i najskandaloznije od svega, piše Index.hr, u odluci Plenkovićeve vlade i to iz nekoliko razloga. Već sada je jasno da ta televizija neće funkcionirati kao profesionalan i objektivan javni servis, nego kao propagandni stroj Dragana Čovića, HDZ BiH i Katoličke crkve, pa Hrvatska de facto daje novac za stranačku televiziju svoje sestrinske stranke u susjednoj državi. Nadalje, skandalozan je naziv te televizije, u kojem se spominje od Haškog suda, kao udruženi zločinački poduhvat, osuđena Herceg Bosna.

Hrvatska sa 1,5 milion kuna finansira Hrvatsku bolnica “Dr. fra Mato Nikolić” u Biloj. Hrvatska daje i 400 hiljada kuna za sportsku dvoranu na Kupresu, a za onu u Čitluku čak pola miliona. Pola miliona kuna dobiva i "bogati" Široki Brijeg, i to za izgradnju nečega što se zove Kulturno-športski dom Jare.