Napad u tržnom centru
93

U masakru u Texasu poginulo 20 osoba i povrijeđeno još 26, ubica u pritvoru

Dž. L.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
U pucnjavi koja se desila jučer u tržnom centru Walmart u Texasu poginulo je 20 osoba i još 26 je povrijeđeno prema posljednjim informacijama.

Guverner Greg Abbott opisao je jučerašnji dan kao "jedan od najsmrtonosnijih dana u historiji Texssa".

Masakr se desio nekoliko kilometara od američko-meksičke granice kada je 21-godišnjak ušao u trgovinu Walmart i počeo nasumično pucati.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Identiteti žrtava još nisu povrijeđeni. Iapk, meksički predsjednik Manuel Lopez Obradoir kazao je kako su ubijena i tri meksikanca. Među povrijeđenim osobama je i četveromjesečna beba.

Napadač je identicifiran kao ekstremni desničar Patrick Crusius iz Dallasa. On je u tržni centar ušao naoružan puškom AK-47 i zaštitnim slušalicama. Nedugo nakon toga ispalio je rafal, a sve su snimile nadzorne kamere. Crusisu je uhapšen i nalazi se u pritvoru.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Američki predsjednik Donald Trump opisao je napad kao "čin kukavičluka".

"U potpunosti suđujem današnji čin mržnje. Nema razloga koji će ikada opravdati ubistvo nedužnih ljudi", napisao je Trump na Twitteru.

Ova stravični incident desio se tek nekoliko dana nakon što je tinejdžer ubio troje ljudi na kalifornijskom festivalu hrane. Pucnjava u Texasu okarakterisana je kao osma najsmrtononija u modernoj historiji Amerike.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Sigurnosni zvaničnici još nisu govorili o motivima napadača, ali navodno je napad bio ciljan na lokalnu latino zajednicu.