Ko je kriv?
81

HDZ nastavio rat saopćenjima: SDA dijeli lekcije iz domoljublja, a forsira majorizaciju i preglasavanje

I. P.
Hrvatska demokratska zajednica BiH oglasila se u nedjelju odgovorom na kritike iz Stranke demokratske akcije upućene u subotu, a u kontekstu odgovornosti za nekreiranje državne vlasti devet mjeseci nakon izbora. Ovim je nastavljen mali rat saopćenjima između HDZ-a i SDA.
HDZ je istakao kako se zajedno sa Hrvatskim narodnim saborom (HNS) zalaže za reforme izbornog zakonodavstva koje bi "Hrvatima garantovale poštivanje njihove izborne volje, a nikada usmjerene protiv Bošnjaka, Srba ili bilo koga drugog".

"Optuživati i pozivati HDZ BiH na odgovornost, rušenje države, a u isto vrijeme forsirati i voditi jednostranu politiku bez dogovora o legitimnom predstavljanu zvuči apsurdno i politički naivno", ističu iz HDZ-a BiH.

U posljednjih desetak dana vidjeli smo povećanu proizvodnju saopćenja iz SDA i HDZ-a, a uz jedan susret njihovih predsjednika koji je održan u Sarajevu i na kojem je kontatovano da među partijama (i vjerovatnim partnerimau državnoj vlasti) ima "hemije".

Nekoliko dana prije susreta, HDZ je izdao saopćenje usmjereno ka SDA u kojem navodi kako su "bošnjački politički predstavnici jasno i nedvosmisleno spremni su žrtvovati strateške i infrastrukturne interese cijele države u korist vlastitih interesa".

Čović je u petak kazao kako formiranja vlasti neće biti prije 14. septembra za kada je planiran Kongres SDA, aludirajući kako je sve u urkama te partije i da se čeka njeno "osvježenje" nakon određenih najavljenih izmjena u organizaciji. izetbegović takav stav ne gleda sa simpatijama kazavši u subotu kako SDA nije kriva, te da iza svega stoje SNSD i HDZ.

"Mislim da ne bi trebao da govori na taj način čime aludira da je SDA kriva za neformiranje vlasti. Što se tiče SDA, Tegeltija kao mandatar Vijeća ministara može danas dobiti zeleno svjetlo, ali treba odustati od neustavnih i neizvodivih zaključaka", rekao je Izetbegović.

Također, kazao je kako su HDZ i HNS odbili kvalitetna kompromisna rješenja koje su nudili predstavnici EU vezana za izborni zakon.

"Ljubić i Čović snose direktnu krivicu za propast dogovora i sadašnje stanje", kazao je Izetbegović.

"Bošnjački politički predstavnici iz SDA u medijskom ratu koji vode protiv bh. Hrvata, izgleda, spremni su dijeliti lekcije o političkom ponašanju i domoljublju, sve pod plaštem brige za državu, a zapravo vrlo konkretno izbjegavaju poštivanje izborne volje naroda u Bosni i Hercegovini. Bošnjački političari forsirajući majorizaciju i preglasavanje te pokušajima manipulacije pojedinih politika, stvaranja obrnutih teza, jasno, sada više nego ikada, moraju biti svjesni da politički predstavnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, kao politički predstavnici Hrvata, neće dozvoliti da im se pod brigom za zaštitu države, spočitava nastojanje izmjena Izbornog zakona kao jedinog mogućeg načina kojim bi se osigurali i zaštitili ustavnost i demokratičnost izbornog procesa", kažu iz HDZ-a.

Napominju kako uprkos konstantnom međusobnom prozivanju u medijskim istupima, uprkos nedostatku unutrašnje saglasnosti o BiH kao zajednici jednakopravnih naroda, uprkos nedostatku zajedničkog stava kako zajednička domovina Bosna i Hercegovina treba izgledati u budućnosti, politički predstavnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH opet pozivaju na isključivo zajednički kompromis demokratski izabranih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH, na pronalazak rješenja i povratak međusobnog povjerenja.

"Usmjerimo sve opstrukcije i prozivanja na suradnju i dijalog, ubrzajmo procese kako bi što prije vidjeli europsku Bosnu i Hercegovinu", navode iz HDZ-a BiH.