Pretresi na Ilidži
49

Epilog policijske akcije "Tower": Zbog sumnji na reketiranje oduzeto 60 hiljada KM

I.Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Federalna uprava policije je u akciji kodnog naziva "Tower" uhapsila dvije osobe kod kojih je, prilikom pretresa, pronađen i oduzet novčani iznos u protuvrijednosti 60 hiljada konvertibilnih maraka.
Federalna uprava policije saopćila je da je navedeni novac korišten prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela i da će biti dokaz u krivičnom postupku. Uhapšeni su, kako saznajemo, direktor firmi "Panamera" i "Smart Invest" Elvedin Mahmutović (1976. godište) i zaposlenik u odjelu prodaje nekretnina Sarajevo Towera Sedin Halilagić (1961. godište).
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Cilj akcije je, kako je saopćeno iz FUP-a, dokumentovanje lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom "Primanje dara i drugih oblika koristi" iz člana 380. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

"Navedena lica se sumnjiče da su u prethodnom periodu, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi od podizvođača građevinskih radova stambeno/poslovnog objekta 'Tower' zahtijevali i primali novac, darove i druge oblike koristi, a kako bi istima bilo omogućeno nesmetnao izvođenje i završetak radova", saopćeno je iz FUP-a.

Postupajući po Naredbi Općinskog suda Sarajevu, policijski službenici Federalne uprave policije, vrše pretrese u stambeno/poslovnom objektu "Panamera" na području općine Ilidža, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelom.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"Lica lišena slobode biti će kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu kantona Sarajevo uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu", stoji u saopćenju FUP-a.

Federalna uprava policije akciju provodi uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.