"Da se ne ponovi"
111

Biciklisti iz 10 evropskih zemalja nakon 500 kilometara stigli u Potočare

S.H.P.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Blizu 300 biciklista stiglo je u kompleks Memorijalnog centra Potočari gdje će sutra, 11. jula, biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop 33 žrtve srebreničkog genocida.
Biciklisti iz deset evropskih zemalja krenuli su prethodnih dana prema Srebrenici s porukom "Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi".

Maratonci se već 15. godinu za redom okupljaju kako bi se prisjetili stradanja nedužnih bošnjačkih civila u Srebrenici i suosjećali s patnjom i boli preživjelih Srebreničana.

Učesnici su prešli preko 500 kilometara, u pet etapa od Beča preko Wiener Neustadta, Monickirchena (Austrija), Murske Subote (Slovenija), Sombora (Hrvatska) do Bihaća, pa prema Sarajevu do Srebrenice.

Najmlađi učesnik ovog biciklističkog maratona ima 12 godina, a najstariji 78 godina. Biciklistički maraton organizirao je Klub ekstremnih sportova "Limit".

Biciklističkom maratonu pridružio se i mladić bez ruke Suljo Keranović, koji već godinama unazad na ovaj način odaje počast žrtvama srebreničkog genocida.

Podsjećamo, u Potočarima će sutra biti ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je 16-godišnji Osman Cvrk, dok je najstarija 82-godišnja Šaha Cvrk.