Razgovori se nastavljaju
14

Nermin Džindić: Emirates Global Aluminium je imao konkretniju ponudu za Aluminij

I.Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je, zajedno s predstavnicima Vlade Federacije BiH, održao dva sastanka s potencijalnim strateškim partnerima mostarske firme, poručivši da će se razgovori nastaviti.

Džindić je kazao kako su oba sastanka bila uspješna i da su potencijalni investitori, i Glencore i Emirates Global Aluminium, iznijeli svoje planove gdje vide Aluminij u nekom budućem poretku, poručivši da će pregovori biti nastavljeni sutra.

"Emirates Global Aluminium ima dvije velike korporacije koje proizvode aluminij, Dubal i Emal. Predloženo je da se uradi finansijska i tehnička analiza. Sutra se kreće. Oni će sa svog stajališta procijeniti vrijednost kompanije", kazao je on.

Naveo ja kako će sa svim vlasnicima ući u pregovore o mogućem preuzimanju kompanije.

"Ući će se sa dužnicima u pregovore. Najbitnije jeste da su radnici najveća vrijednost u ovom trenutku. Radno iskustvo koje posjeduje Aluminij je najvrednije", istakao je Džindić.

Napomenuo je kako se ne bave samo klasičnim topljenjem aluminija i prodajom sirovine.

"Također se bave recikliranjem otpadnog aluminija. Oni se bave proizvodnjom sirovine na bazi recikliranja. I glavni im je fokus na finalnoj proizvodnji", poručio je Džindić.

Prema njegovim riječima, nakon finansijske analize i tehničkog pregleda planiraju povećati proizvodnju za 100 posto.

"Razgovarali smo o modelu finansiranja. Dobili smo čvrste garancije da će program biti ozbiljan i neće biti finansijski uslovljen; da se uđe u razgovor sa elektroprivredama za otkup električne energije u narednih pet do deset godina", kazao je on.

Naveo je također da će se napraviti jedan trogodišnji, a zatim desetogodišnji plan rada Aluminija.

"Taj plan bi podrazumijevao potpuni oporavak Aluminija", poručio je on.

Naveo je da, kada uporedi dva sastanka, oba su bila uspješna, ali je Emirates Global Aluminium imao konkretniju ponudu - "bez uslovljavanja".