Obnovljeno suđenje
10

Sefić i ostali se opet izjasnili da nisu krivi, policajci doveli Salihovića iz zatvora

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nakon kašnjenja od dva sata ponovo počelo suđenje Sanjinu Sefiću i drugima zbog smrti Selme Agić iz Bugojna i Edite Malkoč iz Bosanske Krupe.

Nakon čitanja optužnice koja je izmijenjena samo u dijelu koji se tiče optužbi protiv Sare Sefić, koju je i Vrhovni sud FBiH oslobodio krivnje, optuženi Sefić, Amar Salihović, Dino Alić i Saud Nišić izjasnili su se da nisu krivi.

Tužilaštvo i odbrana najavili su izvođenje dijela dokaza i rekli da će prihvatiti ostale s prvobitnog ročišta.

Ročište je kasnilo jer se Amar Salihović nije pojavio, a naknadno je utvrđeno da se nalazi na izdržavanju kazne u KPZ-u Zenica te ga je dovela Sudska policija.

Njegov advokat Rusmir Karkin kazao je kako sudsko vijeće nije moglo znati da je Salihović na izdržavanju kazne jer sudovi nisu uvezani u sistem.

Iz KPZ- Zenica je doveden i Sanjin Sefić, dok je Saud Nišić koji je na izdržavanju kazne do 2023. godine doveden iz KPZ-a Ustikolina.

Otac poginule Selme Agić Amir Agić kazao je kako su zadovoljni najavljenim.

"Ovo je ispalo dobro. Oni imaju raznih djela i ni sud ne zna gdje se nalaze i za šta su osuđeni. Pohvalio bih sud koji je odmah riješio situaciju i obećao da će biti efikasan, što pokazuje da je naredno ročište zakazano već za 15. juli", rekao je Agić.

Advokatica porodica Malkoč i Agić Adela Duraković kazala je kako očekuje da će novi postupak biti završen za 2-3 ročišta ako se nastavi ovom dinamikom.

"Dogovorili smo se da se ponovo izvedu sporni dokazi među kojima su i vještačenja. Mi smo zadovoljni", kazala je.

Naredno ročište bit će održano 15. jula.

Sefića se tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu Golfom 6, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Optužnicom se terete i Dino Alić i Amar Salihović da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH tako što su ga prevezli do Graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Sauda Nišića tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela. Oni su u prvostepenom postupku proglašeni krivim, ali su oslobođeni.