Selektor bh. rukometaša
115

Šuman: Izvukli smo daleko najtežu grupu, ali ćemo se dobro spremiti za sve protivnike

N. K.
Bilal Šuman (Foto: D. Z./Klix.ba)
Bilal Šuman (Foto: D. Z./Klix.ba)
Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Bilal Šuman nije pretjerano zadovoljan današnjim žrijebom grupa u prvom krugu Evropskog prvenstva koje će u januaru 2020. godine biti održano u Švedskoj, Norveškoj i Austriji.
Reprezentacija BiH, kojoj će ovo biti prvi nastup na evropskim prvenstvima, nastupit će u grupi sa selekcijama Francuske, Norveške i Portugala, a susreti u ovoj grupi igrat će se u Trondheimu.

"Izvukli smo daleko najtežu grupu. Moglo je biti znatno bolje za nas. Francuska je ove godine bila treća na Svjetskom prvenstvu, a godinu prije je bila bronzana i na Evropskom. A šta pričati o Norvežanima koji su ove godina igrali čak finale Svjetskog prvenstva protiv Danske. Sigurno je da su to trenutno top ekipe u svijetu rukometa", rekao je Šuman za portal Klix.ba.

Selektor BiH ističe kako se ipak neće unaprijed predavati te da će se pokušati maksimalno spremiti za mečeve koji se igraju u januaru naredne godine.

"Idemo se spremati. Vidim neki spominju kao da se možemo nositi samo s Portugalom. Međutim, idemo igrati rukomet protiv svih ekipa. Dolaskom na Evropsko prvenstvo smo već napravili veliki korak, ali želimo sve najbolje i na samom turniru. U oktobru, prije Eura, očekuju nas i prve dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Potom se u decembru idemo spremati za Euro. Evo upravo sam danas dogovorio dvije prijateljske utakmice protiv Hrvatske. Igrat ćemo početkom januara naredne godine u Poreču. Dat ćemo sve od sebe da se što bolje spremimo", poručio je Šuman te se osvrnuo na predstojeće kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

"Uskoro nas očekuje žrijeb. Nadam se da ćemo imati sreće i već u oktobru ostvariti dobre rezultate. Vrlo je bitno da nastavimo kontinuitet u radu. Evo sada smo se plasirali na Euro, a iskorak bi bio ako bi otišli i na naredno veliko takmičenje, a to je Svjetsko prvenstvo 2021. godine", kazao je Šuman.

Podsjetimo, na ovom Evropskom prvenstvu nastupit će 24 reprezentacije koje su podijeljene u šest grupe. Susreti prvog kruga igrat će se u Beču, Grazu, Trondheimu, Malmou i Goteborgu. U drugi krug će se plasirati po dvije najbolje ekipe iz svake grupe, koje će igrati u Beču i Malmeu, dok je finalni dio na programu u Stockholmu.