Sudsko ročište
3

Emila Hamzić tvrdi da nije kriva za napad na reportere Klix.ba i Al Jazeere

Autor: Er. M.
Emila Hamzić (Foto: D. S./Klix.ba)
Emila Hamzić (Foto: D. S./Klix.ba)
U Općinskom sudu Sarajevo jutros je održano ročište protiv Emile Hamzić i Suada Lele zbog napada na fotoreportera portala Klix.ba i snimatelja Al Jazeere Balkans Kemala Softića i Mirsada Bukvića.
Hamzić i Lelo terete se za krivično djelo nasilničkog ponašanja, odnosno da su 26. jula 2018. godine za vrijeme trajanja skupa demobiliziranih boraca, u neposrednoj blizini raskrsnice ulica Skenderija i Hamze Hume, fizički napali fotoreportera portala Klix.ba i snimatelja TV Al Jazeera Balkans, nanijevši im lake tjelesne povrede.

Hamzić se danas izjasnila da nije kriva, dok se Lelo na prethodnom ročištu izjasnio da nije kriv za djelo koje im se stavlja na teret.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

U prostorije suda su danas pristupile obje osobe. Istaknuto je da Hamzić nije ranije osuđivana, dok je Lelo za određena krivična djela suđivan 2014. i 2016. godine.

Postupajuća tužiteljica je tokom ročišta opisala tadašnji događaj kazavši da je Hamzić napala Softića metalnom šipkom, a na njega je nasrnuo i Lelo te ga je uhvatio za vrat.

Suad Lelo (Foto: D. S./Klix.ba)
Suad Lelo (Foto: D. S./Klix.ba)

Snimatelj Al Jazeere, prema njenim riječima, prišao je u pomoć kolegi da bi ga odbranio od napada Hamzić i Lele, međutim, Hamzić je napala i njega.

Podsjetimo, Emila Hamzić se na videosnimku pohvalila da je nasrnula na reportera portala Klix.ba koji je obavljao svoj posao, a kojem je u pomoć pritekao snimatelj Al Jazeere Balkans.

Napad na novinare osudile su brojne organizacije, medijske kuće, ali i političke stranke.

Tužilaštvo će predložiti saslušanje svjedoka te će se ispitati i vještaci, odnosno prezentirati njihovi nalazi pred Sudom. Također, uložit će se i materijalni dokazi na osnovu kojih smatraju da će optuženi biti proglašeni krivim. Naredno ročište je zakazano za 23. juli u 11 sati.