Optužbe iz Tužilaštva KS
508

Tužioci se žalili VSTV-u zbog Dalide Burzić: Utjecala na istrage, tražila da se neki ne hapse

Klix.ba
Dalida Burzić
Dalida Burzić (Foto: Klix.ba)
Sarajevski kantonalni tužioci Aida Bajrektarević, Aida Topalović, Amina Ruždić, Amra Mehmedić, Lejla Kurtanović, Nevena Aličehajić, Safet Hrapo, Samir Selimović, Sanin Bogunić, Senad Osmić i Šeila Heljić obratili su se 13. marta Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH dosta ozbiljnim optužbama na rad tadašnje glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić.

Prema dokumentaciji u čiji je posjed došao portal Klix.ba, navedeni tužioci su, između ostalog, naveli da je Burzić od njih tražila da mijenjaju pravne kvalifikacije određenih krivičnih djela, da se određene osobe ne hapse i slično.

Također, naveli su da je postupajućim tužiocima koji su radili na predmetu "Zadruga" snizila ocjene te im prijetila uništavanjem karijere.

Inače, Burzić je VSTV sredinom februara imenovao za sutkinju Suda Bosne i Hercegovine.

"S obzirom na ozbiljnost navoda iz naših prigovora te uzimajući u obzir da imamo saznanja da je glavna kantonalna tužiteljica u toku postupka ocjenjivanja izjavila da je u VSTV-u već završila da se naši prigovori odbiju kao neosnovani, cijenimo neophodno potrebnim da se i vi lično upoznate o sadržaju naših prigovora o kojima ćete odlučivati", napisali su kantonalni tužioci članovima VSTV-a te su priložili pojedina pisma u čiji posjed smo došli.

Tužilac Sanin Bogunić u svom pismu poslanom VSTV-u se referisao na njen utjecaj nakon hapšenja određenih osoba u predmetu "Zadruga".

"Negdje oko 20 sati, noć prije lišavanja slobode visokoprofilirane osobe nazvala me kao šefa odjela tužiteljica Amra Mehmedić i rekla mi da joj je zamjenica glavne kantonalne tužiteljice Anika Kešelj prenijela telefonski zahtjev Dalide Burzić da trebamo odustati od planiranih aktivnosti te da se ne mogu dovoditi u prostorije MUP-a Kantona Sarajevo, a kao razlog je navedeno da će tamo biti novinari i tamo ih fotografisati. S obzirom na to da je bilo planirano da se uhapsi 20-ak osoba, ipak smo uz susretljivost načlenika MUP-a Milorada Bašića i komesara Mevludina Halilovića tu večer i sutradan uspjeli pronaći rješenje i uhapšene osobe smo dovodili u prostorije policijskih stanica", napisao je Bogunić u svom pismu.

Kako ističe, poslije toga su ga postupajuće tužiteljice u više navrata obavještavale da je Burzić od njih tražila da izmijene pravnu kvalifikaciju krivičnih djela koja su se osumnjičenima u ovom predmetu naredbom o provođenju istrage stavljala na teret.

On je dodao i da je informisan da su se u uredu glavnog tužioca održavali sastanci s nekim od advokata-branilaca u ovom predmetu, a da na njih nisu pozvane postupajuće tužiteljice Amra Mehmedić i Amina Ruždić, na kojima je razgovarano o detaljima ovog predmeta.

Zbog svega toga je Bogunić, kako navodi, krajem decembra dao mandat na raspolaganje Burzić.

Tužiteljica Topalović je u svom pismu navela da Burzić nije odgovarala na sve prigovore, a na pojedine je odgovorila da su neistiniti te paušalni. Dodaje da je nakon povratka Burzić s bolovanja doživljavala mobing te da je nazivana pogrdnim imenima i slično.

Pokušali smo dobiti komentar od Burzić, međutim, ona se nije javljala na naše pozive niti je odgovarala na poruke.