Neuslovno za život
67

UN upozorio: Lokacija Vučjaka za migrante predstavlja sigurnosni rizik zbog mina i metana

Klix.ba
Vučjak se nalazi blizu Bihaća
Vučjak se nalazi blizu Bihaća
Organizacija Ujedinjenih nacija u BIH izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog prebacivanja migranata iz privatnih smještaja na lokalitet Vučjak kod Bihaća. Istakli su kako je ova lokacija neadekvatna za smještaj ljudi.
Apelovali su na vlasti da odmah povuku migrante s ove lokacije dok ga ne osposobe za stanovanje te da prekinu s transportom novih migranata.

"Vučjak predstavlja značajan zdravstveni i sigurnosni rizik i trenutno nije opremljen za smještaj migranta i izbjeglica po međunarodnim standardima. Područje je smješteno blizu minskih polja. Postoji i velika opasnost od požara ili eksplozije zbog mogućeg prisustva metana koji se nalazi ispod zemlje s obzirom da je na ovoj lokaciji nekada bila deponija. Dok ova dva rizika ne eliminišu nadležne vlasti ovo mjesto je neprikladno za stanovanje ljudi", kazali su iz UN-a.

Istakli su na lokaciji Vučjak još uvijek nema sanitarnih čvorova, pitke vode i struje zbog čega nije prihvatljivo da migranti tu borave.

Naglašavaju kako su svjesni da se broj migranta stalno povećava na području Unsko-sanskog kantona i da je taj broj premašio kapacitet četiri službena migrantska smještaja.

"UN i naši partneri aktivno su angažovani na terenu kako bi podržali vlasti u rješavanju složenog problema zaštite, sigurnosti i humanitarnih izazova. UN razumije zabrinutost lokalnog stanovništva i vlasti USK zbog migranta koji se kreću van četiri zvanična prihvatilišta, pogotovo zbog onih koji se skupljaju na javnim mjestima i praznim kućama", navodi se u izjavi.

Naglašavaju kako se mjere smještaja migranata moraju poduzeti s punim poštovanjem ovih osoba prema međunarodnim i nacionalnim zakonima te humanitarnim standardima.

"UN priznaje napore koje su vlasti USK uložile i ulažu kako bi se izborili sa izazovima zbog povećanog broja migranata na njihovom području. Priznajemo i da je USK podnio najveći teret 'Balkanske rute'. UN poziva vlasti na svim nivoima da odmah reaguju kako bi pomogli USK u rješavanju situacije s migrantima i pronađu smještaj za izbjeglice na drugim lokacijama u državi. UN će nastaviti podržavati zemlju, tražiti podršku donatora i raditi zajedno s lokalnim vlastima kako bi najbolje riješili situaciju s migrantima i izbjeglicama u BiH", zaključuju iz UN-a.