Rezervni plan
11

Huawei: Bili smo spremni za američku zabranu, nećemo popustiti pritisku

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zabrana poslovanja u SAD-u neće utjecati na rad kineske tech kompanije Huawei jer je za takav scenarij bila pripremljena, smatra direktor i osnivač firme Ren Zhengfei.
Kako je istakao u prvoj obraćanju javnosti nakon što je Donald Trump potpisao naredbu o suspendovanju poslovanja Huaweija na tlu SAD-a, kineski gigant nema namjeru da zaustavi svoje aktivnosti i neće popustiti pritisku samo zato jer Washington tako želi.

"Pripremali smo se za ovo", rekao je Zhengfei čija je kćerka i jedna od čelnica Huaweija uhapšena u Kanadi prošle godine.

Zhengfei je kazao da će Huawei nastaviti raditi na razvoju svojih čipova kako bi smanjio utjecaj mogućeg otkazivanja saradnje sa američkim proizvođačem procesora - firmom Qualcomm. Huawei svakao koristi svoje čipove, ali ukoliko im Qualcomm otkaže saradnju, bit će to prvi put da će se u potpunosti morati osloniti na svoje resurse.

Čipove za Huawei proizvodi sestrinska kompanija HiSilicon, a njeno čelništvo je nedavno saopćilo kako su spremni za realizaciju "rezervnog plana" u slučaju da ih Amerikanci otpišu.

Iako će Huawei biti uklonjen sa američkog tržišta, čelništvo smatra da, dugoročno, takva zabrana neće utjecati na zdravlje kompanije.

"Očekujemo da bi rast kompanije mogla malo suporoti, ali samo malo", kaže Zhengfei.