Uoči sjednice GO
52

Nikšić rezolutan: Oni koji su ušli u Socijaldemokratski pokret morat će napustiti SDP

Piše: A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zasjedanje Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine počelo je danas u Sarajevu, a pred članovima su izmjene Statuta te finansijski izvještaj za prošlu i plan za ovu godinu.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić obratio se novinarima uoči početka sjednice.

Najavio je da će Glavni odbor razmatrati i novonastalu situaciju kada je u pitanju formiranje Socijaldemokratskog pokreta i činjenica da su neki od članova SDP-a prisustvovali formiranju tog, za SDP, novog političkog subjekta.

"Predsjedništvo SDP razmatralo je situaciju prvo oko Socijaldemokratskog pokreta, a potom i SPD (Socijalna pravda i demokratija) i što se nas tiče to je formiranje novog političkog subjekta te svi oni članovi rukovodstva SDP-a koji su u Inicijativnom odboru i koji su radili na osnivanju tog pokreta "sjede na dvije stolice" morat će napustiti stranku. To ne može dopustiti nijedna politička partija zbog čega će danas raspravljati GO SDP-a", pojasnio je Nikšić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kazao je i da mu je žao svakog člana SDP-a, ali podvlači da oni nisu upoznali Predsjedništvo SDP-a ni predsjednika stranke da su čak i od potpredsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića tražili podršku za tu inicijativu zbog čega je to, kaže Nikšić, "rad iza leđa".

Osvrnuo se i na informaciju o tome da bi mogla uslijediti inicijativa da, umjesto Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) Bosna i Hercegovina, po uzoru na Srbiju, reguliše pitanje saradnje s NATO-om isključivo u okviru Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP).

"Prvo se govorilo da se ne može imenovati mandatar Vijeća ministara bez MAP-a, a sada je, kao, plan zašto mi ne bi bili kao i Srbija, a sve da bi se zadovoljio Dodik bez obzira što se vraćamo tri koraka unazad. Hvala Bogu što nismo dio te većine. Vidjet ćemo kome je to prihvatljivo", kazao je Nikšić.