Poruka SDP-u
29

Ivo Komšić: Potpuna je laž da je Socijaldemokratski pokret nova stranka

Klix.ba
Ivo Komšić, predsjedavajući Inicijativnog odbora Socijaldemokratskog pokreta, inače član Glavnog odbora SDP-a, oglasio se saopćenjem za javnost u vezi sa, kako je rekao, niza neistinitih izjava funkcionera SDP-a o ovom pokretu koji treba da se uspsotavi kao "Pokret socijalne pravde i demokratije".

Na Inicijativnom odboru održanom 9. maja, kaže on, donijeta je odluka da se održi Skupština na kojoj će se uspostaviti Pokret socijalne pravde i demokratije, kao društveno politički pokret, koji ima za cilj ponuditi platformu objedinjavanja političkih stranaka, organizacija civilnog društva i pojedinaca socijaldemokratske provijencije.

"Potpuna je laž i neistina da je pokret nova politička stranka, i ostaje nejasno zašto funkcioneri SDP-a uporno iznose neistine, i još tragičnije da te neistine koriste kako bi se obračunali sa neistomišljenicima unutar SDP-a. Laži koje se plasiraju uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a su obmana javnosti i članstva SDP-a, sa ciljem političkog 'odstrela' pojedinaca koji su se suprotstavili aktuelnom rukovodstvu koje nije sprovelo rezolucije posljednjeg Kongresa SDP-a i zaključke Glavnog odbora SDP-a, a koji se tiču objedinjavanja ljevice u BiH. Prijetnje isključenjima uglednim članovima SDP-a koji su učestvovali u inicijativnom odboru za uspostavu pokreta demaskira pogrešnu i pogubnu politiku aktuelnog rukovodtva SDP-a", kaže Komšić.

On je dostavio i prijedlog dokumenta koji će se u junu razmatrati, a koji se odnosi na uspostavu pokreta socijalne pravde i demokratije.

"Naš cilj i zadaća je pokušaj objedinjavanje svih snaga socijaldemokratske provenijencije u Bosni i Hercegovini, a ne isključivanje, tjeranje i daljnja fragmentacija socijaldemokratskih snaga u BiH", zaključio je Ivo Komšić uime ovog pokreta, a iza kojeg stoje i Zlatko Lagumdžija i Željko Komšić.