Borba za prava žena
37

Alyssa Milano poziva na seksualni štrajk u znak protesta protiv zabrane abortusa

Klix.ba
Alyssa Milano (Foto: EPA-EFE)
Alyssa Milano (Foto: EPA-EFE)
Glumica i aktivistkinja za ženska prava Alyssa Milano pozvala je žene putem društvenih mreža da zajedno s njom učestvuju u seksualnom štrajku u znak protesta protiv restriktivnih zakona protiv abortusa.

Milano smatra kako žene ne trebaju imati odnose s partnerima sve dok im se ne vrati tjelesna autonomija.

"Naša prava na reprodukciju se brišu. Dok ne dobijemo zakonsku kontrolu nad vlastitim tijelima, mi jednostavno ne možemo riskirati trudnoću. Pridružite mi se tako što nećete imati seks dok ne dobijete tjelesnu autonomiju nazad", napisala je Milano.

Takozvani "račun srca" zabranjuje abortus nakon otkrivanja srčanog udara fetusa, što je oko šest sedmica od začeća, prije nego što mnoge žene znaju da su trudne.

Zakoni o abortusu različiti su od države do države. U mnogima je abortus zabranjen u potpunosti, a u nekim zemljama smatra se legalnim do desete sedmice trudnoće, što je slučaj i u BiH.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir iz Liberije Leymah Gbowee prva je 2003. godine uključila seksualni štrajk kao strategiju u pokretu mira žena kako bi se okončao Drugi liberijski građanski rat. Od tada su žene nekoliko puta pozivale na takve štrajkove kako bi protestovale zbog raznih problema, uključujući nasilje i politički sukob.

Brojne dame podržale su Milano na društvenim mrežama.