Autistični mladić
454

Nakon neizvjesne borbe Slavko Mršević se vratio u školu: Snovi su ostvareni

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon duge i neizvjesne borbe Slavko Mršević, mladić s blagim oblikom autizma, ponovo je sjeo u školske klupe sa svojim prijateljima. Sreću na njegovom licu danas je malo ko u školi u Rudom mogao ne primijetiti.

Slavko će tako posljednji mjesec ove školske godine provesti u školi, a bit će i na maturantskoj zabavi. Mladić kojem su zabranili pohađanje nastave jutros je bio presretan jer se vraća u školu, ali istovremeno i se i plašio da ga neće pustiti u školu.

"Bilo mu je teško povjerovati da su mu se snovi ostvarili. Drugovi su ga dočekali ispred škole uz veliki aplauz, a građani Rudog su aplaudirali pored puta dok je išao prema školi", ispričao je za Klix.ba Bojan Bajić koji je zastupao interese porodice Mršević.

Nakon prošlosedmičnog sastanka u Ministarstvu prosvjete Republike Srpske postignut je dogovor da se Slavko vrati u školu i nastavi pohađati redovnu nastavu. To su usaglasili ministrica Natalija Trivić, Bojan Bajić, kao zastupnik porodice Mršević i roditelji Nenad i Sanja Mršević.

"Svi Slavkovi snovi u posljednje tri godine su bili usmjereni na današnji dan. Blisko sam upoznao Slavka u posljednjih 18 mjeseci i osjetio tu njegovu bol i patnju zbog odstranjivanja iz škole. Ta njegova patnja je bila naše gorivo da nikad ne odustanemo i da budemo spremni na nadljudske napore u borbi za njegova prava", kazao je Bajić.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Bajić ističe da je njegov dojam iz cijele ove priče zapravo taj da inkluzija djece sa smetnjama u razvoju u obrazovni sistem u BiH uopšte nije dobro shvaćena i tu ima puno nerazumijevanja. S druge strane, smatra kako nije potrebno biti neki evropski stručnjak da bi se koncept inkluzije shvatio, već da je potrebno samo pokazati empatiju i sve ostalo će onda lakše doći na svoje.

"Nažalost, birokratija u BiH, a tu ubrajam i obrazovni sistem, ponekad izgubi pojam da je svrha njihovog postojanja učenik, a ne oni sami. Nadam se da ćemo uspjeti sublimirati iskustva i pouke iz Slavkovog slučaja i pretvoriti ih u unapređenje koncepta inkluzije. U narednom periodu ćemo predložiti Slavkov amandman kako bismo popravili zakone o inkluziji u BiH na svakom nivou", smatra naš sagovornik.

Podsjećamo, slučaj izbacivanja iz škole dječaka Slavka Mrševića iz Rudog prošle godine uzburkao je javnost kada je na svom Facebook profilu objavio fotografiju ispred škole u Rudom i napisao kako svi osim njega imaju pravo ući u školu.

On je bez ikakvog zakonskog razloga izbačen iz škole. Prema riječima njegovog oca Nenada Mrševića, Slavko je u školu upisan 2015. i u prvom polugodištu je dobivao ocjene koje mu nisu zaključene. Drugo polugodište je okončao neocijenjen tako da nije mogao nastaviti školovanje. Stoga je njegov otac o ovom slučaju obavijestio sve relevantne institucije te podnio tužbu po deset osova zbog kršenja zakona o srednjem obrazovanju i uskraćivanja prava dječaku na školovanje.