Radojičić vs radnici
165

Pala odluka: Radno vrijeme tržnih centara u Banjoj Luci nedjeljom do 22 sata

Piše: M. N.
Skupština Grada Banja Luka izglasala je Odluku kojom se radno vrijeme tržnim centrima nedjeljom produžava do 22 sata. Prilikom glasanja 20 odbornika je bilo "za", a tri protiv.

Zanimljivo je da je gradonačelnik Banje Luke Igor Radojićić tokom svog obraćanja odbornicima nekoliko puta ponovio kako se radno vrijeme produžava objektu, a ne ljudima, pa se postavlja pitanje da li to znači da će objekat biti otvoren do 22 sata nedjeljom bez radnika koji će usluživati?!

"To se ne odnosi na radnike, jer je njihovo radno vrijeme regulisano Zakonom o radu radnika", rekao je Radojičić i dodao kako će se lično zalagati da inspekcija vrši redovne kontrole.

Odluka je stavljena na dnevni red sjednice nekoliko dana nakon što je u Banjoj Luci otvoren tržni centar Delta koji je od početka imao napisano radno vrijeme do 22 sata nedjeljom, iako je propisano radno vrijeme bilo do 16 sati. Zbog toga ih je inspekcija kaznila. Sada više ne moraju "strahovati" jer je, kako mnogi radnici i sindikalisti kažu, izrabljivanje radnika legalizovano.

Predsjednik Sindikata trgovine RS Goran Savanović kazao je kako će se, bez obzira na ovu odluku, nastaviti boriti da nedjelja bude neradna.

"Radnik u trgovini živi izuzetno teško, radi duže od 40 sati sedmično, radi u šestodnevnoj ili sedmodnevnoj radnoj sedmici. Na Zapadu je to 4-5 dana, a nedjelja nije radna. Rijetko gdje postoje trgovine koje rade nedjeljom, a kod nas se radi non-stop. S današnjom odlukom Skupštine Grada Banja Luka tendencija je da radnik u trgovini treba raditi 24 sata", rekao je Savanović.

Istakao je kako je prosječna plata radnika u trgovini u februaru bila 688 KM, odnosno 77 posto prosječne plate u RS-u, što je 36 posto pokrivenosti potrošačke korpe.

"To su jako male plate, a dosta ih nije prijavljeno ili ih je prijavljeno na nekoliko sati. Može li jedna radnica imati normalan porodični život - ne može. I ona bi željela da nedjeljom odspava, da okupi svoju porodicu i provede dan sa svojom djecom, ako je vjernik da ode u bogomolju, da prošeta gradom i popije kafu i ima normalan društveni život. U ovim uslovima to nije moguće", naglasio je.

Istakao je kako je i ovo jedan od razloga odliva mlade radne snage, a da Sindikat upravo aktivnostima na inicijativi "Stop radu nedjeljom" pokušava to zaustaviti.

"Pokazat će se da je radno vrijeme u drugoj smjeni do 22 sata promašaj jer neće biti očekivanog profita s obzirom da mi nemamo veliku kupovnu moć" poručio je.