Novo staro ime
7

Dražen Pandža novi direktor Aluminija d.d. Mostar

Piše: R. D.
Boris Vican i Dražen Pandža
Boris Vican i Dražen Pandža
Aluminij d.d. Mostar dobio je novog čelnog čovjeka, a to je odlukom Nadzornog odbora nakon provedene konkursne procedure postao dosadašnji v. d. direktora Dražen Pandža.

Ovime je potvrđeno pisanje našeg portala, a pred Pandžom je težak posao spašavanja kompanije kojoj je prije pola godine prijetilo isključenje s elektroenergetske mreže.

Nakon provedene konkursne procedure na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Društva za direktora Aluminija d.d. Mostar u sljedećem četverogodišnjem mandatnom periodu imenovan je Dražen Pandža, dosadanji vršitelj dužnosti prvog čovjeka Aluminija. Na Pandžin prijedlog imenovana su i još dvojica članova Uprave i to Boris Vican na mjesto izvršnog direktora za tehničke poslove i razvitak, te Ivan Čale na mjesto izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove. Četvrti član Uprave, odnosno izvršni direktor za pravne i kadrovske poslove bit će imenovan naknadno.

Članovi Nadzornog odbora Društva koji su, prije današnjega imenovanja direktora i dvojice njegovih kolega u novomu sazivu Uprave, obavili razgovore s ukupno pet prijavljenih kandidata na konkursu, Pandžu su izabrali kao najkompetentnijeg za prevladavanje krize s kojom je Društvo suočeno.

Inače, Dražen Pandža (rođen 1974.) u Aluminij je došao u septembaru 2016. godine iz finansijskoga sektora u kojem je stekao zavidno iskustvo u upravljanju ljudskim i materijalnim resursima organizacijske cjeline kojom je rukovodio, napose na poslovima planiranja budžeta i nadzora nad njegovom provedbom te nadzora nad profitabilnošću organizacijskih cjelina. U Aluminiju je zaposlen kao izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove, da bi u junu 2018. bio imenovan vršiteljem dužnosti direktora.

Boris Vican (rođen 1976.), kao dugogodišnji djelatnik Aluminija, dužnost izvršnog direktora za tehničke poslove i razvitak također je preuzeo u septembru 2016. godine, s mjesta direktora pogona Elektroliza. Inžinjer je mašinstva i u procesu pripreme doktorata u struci. Ivan Čale (rođen 1979.), dipl. ekonomist, na mjesto izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove Aluminija dolazi s mjesta direktora Odjela finansijskih poslova Društva. Tu je dužnost obnašao proteklih pet godina.

Upravu Društva očekuje zahtjevan posao opsežnog restrukturiranja i konsolidiranja poduzeća, kako u finansijskom, tako i u organizacijskom smislu, a u prvom su redu obaveze na provedbi zaduženja koje je pred njih postavila Skupština dioničara, na tragu posljednjeg revizorskog izvješća (međunarodna kuća KPMG).