Saznaje Klix.ba
486

Ukoliko Vlada KS smijeni Halilovića, novi policijski komesar bi trebao biti Vahid Ćosić

Piše: S. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Kako Klix.ba saznaje ukoliko Vlada Kantona Sarajevo u narednih nekoliko dana smijeni komesara policije Mevludina Halilovića i tako potvrdi svoju prvobitnu odluku i mišljenje Nezavisnog odbora, na njegovo mjesto, kao v.d. bi trebao sjesti Vahid Ćosić.

Unutrašnjim preraspodjelama i rokadama u Upravi policije Kantona Sarajevo nekoliko načelnika policijskih uprava je premješteno u druge policijske uprave u kantonu, a jedan od njih i na mjesto načelnika uniformisane policije.

Naime današnjom odlukom u Upravi policije bivši policijski komesar Vahid Ćosić, koji je smijenjen zbog brojnih kritika na njegov rad kao prvog čovjeka policije, sa pozicije načelnika Policijske uprave u Vogošći od sutra bi trebao preuzeti funkciju načelnika Sektora uniformisane policije.

Zanimljivo je istaći da je Nezavisni odbor Hahiloviću zamjerio što po važećem zakonu nije penzionisao Ćosića u aprilu 2018. godine.

Ta prekomanda znači da, ukoliko Vlada Kantona Sarajevo u narednih nekoliko dana potvrdi prvobitnu odluku i smijeni komesara Halilovića, njegov zamjenik u svojstvu vršitelja dužnosti (v.d.) do konačnog izbora trebao bi po hijerarhiji preuzeti Vahid Ćosić.

Poziciju načelnika Sektora uniformisane policije do sada je vršio Džafer Hrvat i on je trebao nakon eventualne smjene naslijediti Halilovića.

Ipak, odlukom aktuelnog komesara Hrvat je premješten na poziciju načelnika Policijske uprave u Petoj policijskoj upravi (Ilidža).

Mustafa Bešić, koji je do sada bio načelnik Pete policijske uprave bit će premješten za načelnika Treće policijske uprave (Novo Sarajevo).

Idriz Efendić,koji je bio načelnik Treće policijske uprave, premješten je za načelnika Četvrte policijske uprave (Novi Grad)

Nusret Selimović koji je do sada bio načelnik Četvrte policijske uprave od sada će biti načelnik Šeste policijske uprave (Hadžići).

O svemu ovome smo pokušali dobiti komentar i komesara Halilovića, ali nam se nije javljao uprkos brojnim pokušajima.