Oružane snage BiH
2.2k

Promo / Dajana Dangubić je prva žena komandir tenka OSBiH

Početkom septembra 2017. godine biće objavljen peti Javni konkurs za prijem kandidata u početnom činu oficira Oružanih snaga BiH (OS BiH).

Na konkurs se mogu prijaviti djevojke i mladići koji imaju završen fakultet. Biti oficir u OS BiH znači biti dio tima koji se konstantno razvija i napreduje, ističe potporučnik Dajana Dangubić.

Inače, Dajana je prva žena komandir tenka M-84 u Oružanim snagama BiH (OS BiH).

"Moja profesionalna vojna specijalnost je oklopno mehanizovani rod, gdje obavljam dužnost komandira tenka M-84. Biti oficir Oružanih snaga BiH znači biti u prilici učiti mnogo, ići na razna školovanja, kako u inostranstvo tako i u BiH. To je jedan kvalitetan sistem, gdje se znanje, rad i zalaganje cijene bez obzira na rodne razlike. I zaista vjerujem da žene mogu sve".

Pored svog posla, Dajana voli prirodu i sport.

Završetak Agromediteranskog fakulteta u Mostaru 2013. godine, Dajana je obilježila na poseban način, skočivši sa Starog mosta.

"Ja sam jedna od sedam žena koji su ikada skočile sa Starog mosta, i jedina koja je to ponovila više puta. Inače, volim adrenalinske sportove jer mi pomažu da kroz poznavanje sebe, samokontrolu i disciplinu pomjeram sopstvene granice."

Dajana je apsolutna državna prvakinja u olimpijskom dizanju tegova i osvajala je medalje na evropskim i svjetskim takmičenjima. Rekreativno se bavi paraglajdingom, sportskim penjanjem po stijenama i alpinizmom.

"I sport i vojska mi nude da budem bolja verzija sebe i da konstantno napredujem i težim ka novom cilju. Kada ispunim svoja očekivanja zaista budem sretna", riječi su Dajane Dangubić.