Kriva po svim tačkama
153

FOTO / Margareta Hadžić osuđena na osam godina zatvora

Piše: D. Brkić
Margareta Hadžić (Foto: Klix.ba)
Margareta Hadžić (Foto: Klix.ba)
Vijeće Kantonalnog suda u Tuzli, pod predsjedavanjem sutkinje Vildane Helić, osudilo je danas Margaretu Hadžić na osam godina zatvora.
Margareta Hadžić na izricanju presude (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Margareta Hadžić na izricanju presude (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Hadžićeva je proglašena krivom po svim tačkama optužnice. Za pokušaj ubistva pripadnika Jedinice za posebne namjene Draženka Vujanovića Sud joj je izrekao 7 godina zatvora, za pokušaj ubistva pripadnika iste jednice Mladena Divkovića 5 godina zatvora, a za nedozvoljeno držanje oružja 3 mjeseca zatvora. Sud je objedinio kazne zatvora i izrekao jedinstvenu kaznu u trajanju od 8 godina s tim da će u kaznu biti uračunato vrijeme koje je Margareta hadžić provela u pritvoru.

Margareta Hadžić je uhapšena 26. aprila prošle godine u porodičnoj kući u prigradskom naselju Brđani. Prethodno je teško ranila pripadnike Jedinice za posebne namjene MUP-a TK Draženka Vujanovića i Mladena Divkovića.

Inače, pripadnici Jedinice za posebne namjene su u ranu zoru 26. aprila po nalogu Općinskog suda Tuzla došli u pretres porodične kuće Margarete Hadžić zbog sumnje da se ona bavi trgovinom narkoticima.

Nakon što su provalili ulazna vrata na kući policijski službenici su na prvom spratu zatekli Margaretinog sina Amera, a kada su otvorili vrata u potkrovlju Hadžićeva je zapucala iz pištolja. Divkovića je od težeg povrijeđivanja spasio pancirni prsluk, dok je Vujanović pogođen u vrat i ruku. Ljekari su se uspjeli izboriti za njegov život, ali je Vujanovićevo zdravlje ozbiljno narušeno.

Presuda Margareti Hadžić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Presuda Margareti Hadžić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U razmjeni vatre Hadžićeva je ostala bez dva prsta na ruci, a tokom suđenja tvrdila je kako su je policijski službenici pretukli te da su nasrnuli i na njenog sina Amera koji je dijete sa posebnim potrebama. Upravo je zbog Amera, prilikom iznošenja završnih riječi, Margareta Hadžić zaplakala traživši od Vijeća Kantonalnog suda u Tuzli da ima milosti, jer njen sin bez njene pomoći ne može egzistirati.

Tokom suđenja saslušane su komšije Margarete Hadžić, policijski isnpektori, pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a TK koji su učestvovali u pretresu, vještaci, a Hadžićeva je bila podvrgnuta i novom neuropsihijatrijskom vještačenju. Hadžićeva je tokom suđenja navela kako se nekada bavila kriminalnim poslovima, ali da se posljednjih godina povukla. Ona je u prošlosti bila akter nekoliko pucnjava u Tuzli, bila je povezana sa zločinačkom organizacijom Ferida Okića, a prije tri godine zapaljeno joj je auto u dvorištu.