biznis
0

Žurite na posao ili u školu? Javni bicikli Nextbike od danas i u Sarajevu

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine u rad je pušten sistem Nextbike bicikala, najpovoljniji, najzabavniji i najčišći način prijevoza u Sarajevu.

Bicikle mogu koristiti svi punoljetni građani, a potrebno je da se registruju putem stranice Nextbike.ba, putem mobilne aplikacije Nextbike ili na terminalima u gradu. Također, registracija se može izvršiti u prostorijama BIHAMK-a i na kioscima Duhanprometa.

Godišnja registracija košta 20 konvertibilnih maraka, a plaćanje se vrši putem kreditne kartice ili gotovinom u prostorijama BIHAMK-a i na kioscima Duhanprometa.

Svaki korisnik ima pravo na 30 minuta besplatne vožnje svaki dan, a nakon isteka besplatnih minuta svaki naredni sat se naplaćuje 1,5 konvertibilnih maraka. Iznos se odbija od uplaćenih 20 konvertibilnih maraka, a doplata je moguća tek nakon što se sredstva iskoriste u potpunosti.

Nextbike je jedan od tri vodeća bike sharing sistema u svijetu i prisutan je u 100 svjetskih gradova. Predstavlja ekološki održiv sistem prijevoza koji donosi velike uštede, smanjuje gužve u saobraćaju i probleme s parkiranjem, doprinosi zaštiti okoline te podiže imidž svakog grada.

Od srijede sistem Nextbike je dostupan na šest mjesta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a riječ je o Alta Shopping Centru, Importanne Centru, lokaciji u ulici Zmaja od Bosne 47 (Hotel Bristol), lokaciji u Općini Novi Grad, Sportsko-rekreativnom centru Safet Zajko i kod Hotela Radon Plaza.

U današnjoj promociji Nextbikea učestvovali su bh. glumci Mustafa Nadarević, Senad Bašić i Moamer Kasumović te pjevač Elvir Laković Laka.

Bicikli će biti dostupni 24 sata, sedam dana u sedmici.