Predsjednik uprave
60

Zornić: Čista obraza polažemo račune Vladi FBiH i narodu za rad Terminala

V. K.
Predsjednik uprave Operator Terminali Federacije BiH Hermedin Zornić osvrnuo se na rad ovog preduzeća te je izjavio kako obnovljeni Terminali imaju veliki značaj za Bosnu i Hercegovinu.

U svom obraćanju, Zornić ističe kako je potrebno skrenuti pažnju na sve ono što je urađeno u rekonstrukciji Terminala.

"Daleko od očiju javnosti, a u sjeni zamršenih imovinsko-pravnih odnosa, različitih opstrukcija, naslaganih problema, dešavao se preobražaj jednog važnog resursa čiji je vlasnik država i narod. Postojali su Terminali FBiH i prije uprave kojom rukovodim, ali zbog uposlenika i samog sebe, red je da se skrene pažnja na ono što je urađeno"

U osvrtu na svoj mandat, Zornić se osvrnuo na obnavljanje terminala.

"Obnovljeni terminali omogućavaju povećanje naftnih rezervi u BiH. Naftne rezerve su veoma male, a obnovom terminala one sada mogu biti višestruko uvećane. Jedan od zahtjeva koje je Energetska zajednica postavila pred FBiH je obezbjeđivanje obaveznih rezervi za 90 dana. Ovaj zahtjev će FBiH moći ispuniti nakon završetka investicionog ciklusa. Obnavljanjem terminala BiH će smanjiti svoju zavisnost od uvoza nafte, što može doprinijeti stabilnosti i sigurnosti energetskog sektora", rekao je Zornić.

Također, naglasio je kako investicije u obnovu naftnih terminala doprinose ekonomskom razvoju zemlje.

"Stvaraju nova radna mjesta i privlače dodatne investicije. Ukupno gledano, obnova naftnih terminala FBiH ima potencijal da donese brojne prednosti BiH, kako na energetskom tako i na ekonomskom planu. Poseban izazov za svaku zemlju je snabdijevanje energentima, naročito tečnim. Nisam do sada često htio da iznosim sve ono što se u Teminalima radi da se građanima pokaže stvarna slika borbe za opstanak Terminala. Dugogodišnju stagnaciju ovih strateških objekata smo okončali rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa, projektovanjem, utvrđivanjem projektnih zadataka te na kraju konkretnom investicijom na svim lokacijama u posjedu Naftnih terminala FBiH", ističe Zornić.

Naglašava kako je značaj sanacije kontinentalnih terminala nemjerljiv.

"Sa četiri strateška terminala, FBiH će uskoro biti u mogućnosti da skladišti tečne terete sa kojima će se moći ispuniti obavezne zalihe naftnih derivata u skladu sa direktivnom 2009/119/EC. Ovo je iznimno važno radi osiguranja snabdijevanja naftnim derivatima u slučaju prijetnje energetskoj sigurnosti BiH zbog vanrednih poremećaja u snabdijevanju. Sretan sam što je sve urađeno u mom mandatu", ističe Zornić.

Pojasnio je kako se najbolje na primjeru Blažuja i Živinica vidi napredak u kontekstu unapređenja naftnih terminala.

"Idemo uskoro za Krajinu i Bihać gdje je Uprava riješila imovinsko-pravne odnose, izradili glavni izvedbeni projekat te gdje je završen proces javnih nabavki i odabran najpovoljniji izvođač. Čekamo imenovanje Nadzornog odbora kako bi dobili saglasnost za potpis ugovora sa izvođačem radova i počeli dugo očekivani investicioni proces. Hrđu ne skidaju zajedljivi izvještaji nego sistematičan, predan i uporan rad. Nadam se da su i uposleni zadovoljni. Da nisu, čuli bismo neki glas. Čista obraza polažemo račune našim vlasnicima, Vladi FBiH i građanima Federacije BiH" zaključio je Zornić.